Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, buğday üretişinin işinin çok zor olduğunu tek umdun önümüzdeki günlerdebekenen yağmur yağışları olduğunu belirtti.

Uşak Ziraat Odaları Başkanı Nafiz Mıdık ise Uşaklı buğday üreticisinin çok zor durumda olduğunu, bu yıl üretimin geçen yıla göre yarıdan daha az olmasından kaygı duyduğunu dile getirdi.

Bugday Hasadi Yeni1 3G U C W7Ed W H

Uşak’ın özel çocuklarından çok özel bir sergi Uşak’ın özel çocuklarından çok özel bir sergi

TARLA FARELERİ MALİYETİ ARTIRDI

Bir basın açıklaması yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi” dedi.

Bayraktar’a göre; bu yıl iklim değişikliğinin etkisiyle kış uykusundan erken uyanan tarla farelerinin birçok ilde ekili hububat alanlarını istila etti ve bu da zirai ilaç maliyetini geçtiğimiz yıla göre yüzde 52 oranında artırdı. Geçen yıl 8 ,35 TL olan buğdayın fiyatı, çiftçinin buğday tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi.

Kış aylarında yağış olmaması, sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesi, artan nem oranın pas hastalığına yol açması gibi etkenler, tüm yurtta özellikle buğday üretiminin düşmesine enden oldu.

Buğday üretiminin yüzde 27,1’ini karşılayan, Afyonkarahisar, Çorum, Çankırı, Yozgat, Kırıkkale, Konya, Karaman, Samsun, Kastamonu, Karabük, Isparta, Uşak, Bilecik, Aydın ve Antalya gibi illerde nisan ayında 30 derecenin üzerinde seyreden sıcaklık buğday üretimini olumsuz etkiledi.

Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer’de bu yıl havaların Ocak ayından bu yana kurak ve sıcak gittiğine işaret etti.

Sezer, “Yağmur yağmaması ve kışın sıcak geçmesi, Uşaklı buğday üreticisini çok olumsuz etkiledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahminlerine göre önümüzdeki haftadan itibaren10 Mayıs tarihine kara yağış bekleniyor.

İnşallah bu yağışlar beklendiği gibi olur da yüzümüzü güldürür” dedi.

Sezer

BU YIL BUĞDAY ÜRETİMİ GEÇEN YILIN YARISI KADAR BİLE DEĞİL

Uşak Ziraat Odası Başkanı Nafiz Mıdık; “Bu yıl buğday ve haşhaş üreticisi kuraklık yüzünden çok güç durumda kalmıştır. Şimdiden sonra yağan yağmur sap kalkımına yani ekinin boy atamasına fayda sağlamaz. Ancak denesine yarar.

Uşak’ın Manisa sınırında rakım 400-500 iken Afyonkarahisar sınırında 1300’ler çıkıyor. Batıda erken hasat olduğu için yağışların çok faydası olmayabilir. Ama doğusunda çok faydalı olur” dedi.

HASAT GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 60 DÜŞEBİLİR

Mıdık, “Geçen yıl ilimizde dekar başına 400-500 kilogram kadar buğday alınmıştı. Bu yıl yaşanan kuarkalık, sıcaklık ve bir çok beklenmedik olaylar sonucu bu rakamın dekar başına 100-200 kilogramlara kadar düşeceğini üzülerek söyleyebilirim” dedi.

Nafiz 1

Muhabir: SALİH KILINÇ