Uşak’ta ailesi 150 yılı aşkın bir zamandır kasaplık yapan Osman Efe bu yıl Uşak’ta kurban kesimi yapacak ailelerde  geçen yıla göre yarıdan daha fazla bir azalış yaşanabileceğini belirti.

Uşak’ta 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurbanlık koyun vekalet ücreti tutarı olan  975 TL ile bugün maalesef bir kilo pirzola alınabiliyor. Bu yıl kurbanlık hayvan fiyatları geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi. Büyükbaş hayvanlar kilosuna göre 100-200 bin TL, küçükbaş hayvanlarda 10 bin – 20 bin TL arasında değişiyor.

Kurban (2)

BU YIL UŞAK’TA KURBAN KESEN SAYISI YARIDAN FAZLA DÜŞEBİLİR

Uşak’ın tanınmış kasaplarından Osman Efe, https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi okurları için ilimizdeki kurbanlık hayvan fiyatlarını şöyle değerlendirdi:

Uşak'ta giyim ve dekoratif el sanatları eserler görücüye çıkıyor Uşak'ta giyim ve dekoratif el sanatları eserler görücüye çıkıyor

“Özellikle dana kurban etmek isteyenlerin işi çok zor. Çünkü danalar çok pahalandı. Bize gelen duyumlar, danaların kilosuna göre 100 bin TL ile 200 bin TL arasında olduğu yönündedir.

Akaryakıt, yem, bakım ücretleri çok arttığı içi kurban fiyatlarına da yansımaktadır.

İlimizde küçükbaş hayvan fiyatlarına baktığımızda kilosuna göre 10 bin – 20 bin TL  arasında değişmektedir. Hayvanlar geçen yıldan bu yana kasaba gönderimekte hayvan sayısı her geçen gün azalmaktadır.

Asıl sorun bakım ve yem fiyatlarının aşırı yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Bir çuval yemin fiyatı 600-900 TL arasında değişmektedir. Yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle talaep arttığı için hayvan fiyatları suni otlakta şişirilmektedir.

Aslında devletimiz, canlı hayvan fiyatı belirleyip küçükbaş hayvan fiyatı şu, büyükbaş hayvan fiyatı bu dese çok güzel olacaktır. Ne alan aldanır ne satan aldanır.

BU yıl Kurban kesiminin geçen yıllara göre çok düşeceğini öngörüyorum. Birçok vatandaş hiç kesemeyebilir. Bu yıl Uşak’ta kurban kesen kişi sayısının geçen yıla göre yarı yarıya azalacağını düşünüyorum.”

K U R B A N 2

Muhabir: SALİH KILINÇ