İlimizde bulunan haşhaş tarlalarında çiçek açan haşhaş bitkisi mor beyaz renkleri ile görenlerin nefesini kesen görsel bir şölen sunuyor.
Özelikle Uşak E Tipi Kapalı cezaevi arkasından Karahallı İlçesine bağlı Paşalar Köyüne giden 45 kilometrelik yol üzerinde bulunan haşhaş tarlalarında mor – beyaz çiçek açmış haşhaşları görenler hayranlığını gizleyemiyor.
Türkiye’de Afyonkarahisar ilinden sonra en çok haşhaş üreten il olan Uşak’ta aynı zamanda tarihi Clandıras Köprüsüne giden yol olan Paşalar – Alfaklar köy yolunda çiçek açmış haşhaş tarlalarını gören turistler, fotoğraf çekerek bu güzelliği ölümsüzleştirmek istiyor.
Uşak Afyonkarahisar’dan sonra en çok haşhaş üreten iller arasında
Kapsülündeki alkaloidleri ilaç, tohumu ise gıda amaçlı kullanılan tek yıllık tıbbi ve endüstriyel bir bitki olan haşhaş, Anadolu'da 5000 yıldır üretiliyor. Dünyada haşhaş 140 bin hektar alanda üretilirken Türkiye bu alanın yarısına yani 70 bin hektarına sahip.
Birleşmiş Milletler tarafından Hindistan’la birlikte öncü ülke olarak kabul edilen Türkiye’de haşhaş üretimi, 1938 yılından sonra Toprak Mahsulleri Ofisi’nin denetiminde üretiliyor.
Türkiye’nin dünyadaki haşhaş ekim alanının yüzde 50’sine sahip ve ürettiği haşhaşın yüzde 95’ni yurt dışına ihraç ediyor.
Türkiye'de haşhaş tarımı bugün itibariyle Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya, Manisa, Tokat ve Uşak olmak üzere toplam 13 ilde 70 bin hektar alanda yıllık ortalama 700 bin üreticiyle yapılıyor.
Türkiye'deki üretiminin yüzde 80'i Afyonkarahisar ve çevre illerde yapılan haşhaş, yöre halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
Tıpta kullanılmasının yanı sıra sofraları da süsleyen haşhaş, kozmetik sanayisinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Türkiye’de haşhaş işleyen tek alkaloid fabrikası Afyonkarahisar’a bağlı Bolvadin ilçesinde bulunuyor.
(SALİH KILINÇ / HABER)