Yeşilçam’ın Sevilen İsmi Murat Soydan Hayatını Kaybetti

Türk sinema ve dizi oyuncusu Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan'ın ölüm haberinin ardından "Murat Soydan kimdir, kaç yaşındaydı, hastalığı neydi?" gibi sorular gündeme geldi. İşte Murat Soydan'ın hayatı ve kariyeri hakkında merak edilenler:

Murat Soydan Kimdir?

Gerçek adı Rüçhan Tercan olan Murat Soydan, 2 Ekim 1940 tarihinde İstanbul’un Üsküdar ilçesinde doğdu. Ancak babasının memuriyeti dolayısıyla Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde büyüdü. İlk ve ortaokulu Lüleburgaz’da, liseyi Edirne’de okudu. Üniversite eğitimi için İstanbul’a gelen Soydan, İktisadi İlimler Akademisi'nde okurken İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Musikisi bölümünü de bitirdi.

Askerliğini yedek subay olarak tamamladıktan sonra, 1966 yılında Perde mecmuasının açtığı yarışmayı Tanju Korel ile birlikte kazanarak sinema kariyerine adım attı.

Sinema ve Televizyon Kariyeri

Sanat hayatına 1966 yılında Nejat Saydam’ın yönettiği "Kolsuz Kahraman" filmiyle başlayan Murat Soydan, kariyeri boyunca 200'e yakın filmde rol aldı. Dizi filmlerde de oynayan Soydan, 1970'li yılların "jön" oyuncularından biri olarak tanındı ve birçok filmde Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolü paylaştı.

Ödüller ve Başarılar

Murat Soydan, 1972 yılında 9. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Zulüm" filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca bir dönem Sinema Oyuncuları Derneği başkanlığı yaptı.

Özel Hayatı

Murat Soydan, Uğur Gül hanımla evlenmiş ve bu evlilikten Ali Soydan, Mehmet Soydan ve Mehveş Soydan adında üç çocuğu olmuştur. İlk evliliğinden de bir çocuğu bulunmaktadır. Sanatçı, 2016 yılında hayatını ve filmlerini konu alan bir kitap çıkarmıştır.

Vefatı

Murat Soydan, 11 Haziran 2024 tarihinde hayata veda etti. Ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu ve "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" ifadelerini kullandı. Murat Soydan'ın ölümü, Türk sinema ve dizi dünyasında büyük bir üzüntü yarattı. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Murat Soydan için bir taziye mesajı yayımlayarak üzüntülerini dile getirdi.

Kaynak: Bülten