Çocuk İstismarı Suçuna Ağır Cezalar Geliyor: Kimyasal Hadım Dahil Yeni Tedbirler

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan ve bu hafta içinde TBMM Adalet Komisyonunda görüşülmesi beklenen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 9 maddelik tasarı, çocuk istismarı suçlarına yönelik önemli değişiklikler içeriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 15 terörist etkisiz hale getirildi Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 15 terörist etkisiz hale getirildi

Yapılan düzenlemelerin başında, çocuk istismarı suçlarına verilecek cezaların ağırlaştırılması bulunuyor. Buna göre, çocuk istismarı suçu için öngörülen hapis cezasının üst sınırı 20 yıldan 40 yıla çıkarılacak. 12 yaşından küçük çocuklara cinsel istismarda bulunanlara ise 30 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Ayrıca, çocuğa karşı cebir, tehdit, silahla cinsel istismarda bulunanlar müebbet hapis cezası alacaklar. Ağırlaştırılmış müebbet cezasını gerektiren durumlarda ise mahkumlar 50 yıl yatmadan şartlı tahliye edilmeyecekler.

Tasarıda yer alan bir diğer önemli madde ise kimyasal hadım uygulamasıyla ilgili. İnfaz hakimi, cinsel suçlardan mahkum olanlar hakkında, tahliyeden 3 ay önce başlamak üzere 5 yıla kadar cinsel isteğin ilaçla baskılanması (kimyasal kastrasyon) tedbiri alabilecek. Bu karar uzman raporu üzerine verilecek.

Ayrıca, çocuk istismarı mağdurlarının yüksek yararı gerektiğinde yayın yasağı konulabilecek, erişim engellenebilecek. Mağdur çocukların beden muayenesi ve ifadesi de Sağlık Bakanlığı'nca kurulacak özel merkezlerde uzmanlar nezaretinde yapılacak. Mağdur çocukların ifadesinin alınmasında görüntü ve ses kaydı da bulunacak.

Kaynak: Haber Merkezi