Çocuklarda Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Dikkat Çekildi

Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, çocuklarda artan antibiyotik kullanımının risklerine dikkat çekerek, gereksiz antibiyotik kullanımının uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Antibiyotik tüketiminin ülkemizde dünya genelinde birinci sırada olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Emel Şen, yeni antibiyotik gelişimindeki yavaşlamaya ve artan antibiyotik direncine dikkat çekti. Bu durumun organ nakilleri, yoğun bakım hizmetleri ve kanser tedavilerindeki başarıyı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Dr. Şen, yapılan çalışmaların hayatın ilk bin günü içinde kullanılan antibiyotiklerin çocuklarda alerjik hastalıklar, dikkat eksikliği, konuşma bozukluğu, zihinsel yetersizlik ve işitme bozuklukları riskini artırdığını gösterdiğini dile getirdi. Çocukluk döneminde en sık görülen hastalıkların viral enfeksiyonlar olduğunu vurgulayan Dr. Şen, antibiyotiklerin bu dönemde gereksiz ve uzun süreli kullanımının zararlı olabileceğini belirtti.

Anne sütü ile beslenme ve çocukluk çağı aşılarına dikkat çeken Dr. Şen, çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumanın önemine değindi. Ayrıca, antibiyotik kullanımının yan etkileri hakkında da bilgi verdi. Kaşıntı, döküntüler, alerjik belirtiler, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi yan etkileri ile nefes almada zorluk ve çarpıntı gibi belirtilerin görülebileceğini ifade etti.

Dr. Şen, antibiyotiklerin doktor önerisi olmadan kullanılmasının organlara zarar verebileceğini ve bakterilerin direnç göstermesine neden olabileceğini vurgulayarak, antibiyotiklerin ancak doktor önerisi ve reçetesi ile kullanılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA