Aydan Erol Kimdir?

Türk Deniz Kuvvetleri'nin seçkin komutanlarından biri olan emekli Koramiral Aydan Erol'un hayatı, denizcilikle dolu önemli bir serüveni içeriyor. 1940 yılında Kütahya'da doğan Erol, genç yaşta Deniz Lisesi'ne adım atmış ve denizcilik tutkusuyla kariyerine yön vermiştir.

Deniz Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra Donanmaya katılan Erol, çeşitli gemilerde Branş subayı, Bölüm Amirliği, II.Komutanlık ve Komutanlık gibi kritik görevleri üstlenmiştir. 1970 yılında Deniz Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden başarıyla mezun olan Erol, kariyerinde sürekli yükselmiş ve önemli görevlerde bulunmuştur.

Washington Deniz Ataşeliği'nden, Muhrip II.Komutanlığı'na; Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan, Hücumbot Filosu Komutanlığı'na kadar çeşitli kritik pozisyonlarda hizmet veren Erol, emekliye ayrıldıktan sonra da aktif bir rol üstlenmiştir.

Tatile Gidilecek Yerler Listesi Tatile Gidilecek Yerler Listesi

Erol'un liderliği ve denizcilik bilgisi, Türk Deniz Kuvvetleri'nin başarılarına önemli katkılarda bulunmuş ve saygıyla anılmıştır. Emekli olduktan sonra da topluma hizmet etmeye devam etmiş ve ailesiyle birlikte mutlu bir yaşam sürmüştür.

Koramiral Aydan Erol'un denizcilik alanındaki başarıları ve liderliği, genç deniz subayları için ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

82 yaşındaki emekli amiral Aydan Erol, 28 Şubat Davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve rütbeleri sökülmüştü. Ancak son zamanlarda yaşadığı sağlık sorunları, özellikle ağız içi kanser hastalığı, Erol'un cezaevinde kalmasını zorlaştırmıştı.

Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurumu tarafından verilen "Cezaevinde kalamaz" raporu sonrasında, Erol'un tahliyesine karar verildi. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, bu rapor doğrultusunda Erol'un tahliyesine hükmetti.

Bu kararın ardından, Erol Silivri'deki Marmara Cezaevi'nden tahliye edildi. Bu gelişme, Erol'un sağlık durumunu dikkate alan bir adli sürecin sonucunda gerçekleşti ve kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'nde tedavi gören emekli Koramiral Aydan Erol'un oğlu Burak Erol, babasının üç yıl önce kansere yakalandığını ve bu nedenle infaz erteleme talebinde bulunduklarını ancak taleplerinin reddedildiğini belirtti. Erol, babasının cezaevine girdiğinde kanseri tamamen atlatmış olmasına rağmen sağlık durumu için denetim altında tutulması gerektiğini vurguladı.

Burak Erol, "İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde tedaviye başlandı. Ancak bu süreç hapishaneye git gel sürdürülemez. Mağduruz diyenler en büyük mağduriyeti yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Bu durum, 28 Şubat Davası'nda müebbet hapis cezası alan ve 1 yıl cezaevinde kalan 83 yaşındaki emekli Orgeneral Çevik Bir'in tahliyesiyle benzerlik gösteriyor. Çevik Bir, "demans" hastalığı gerekçesiyle tahliye edilmişti ve 1 Ağustos 2022 tarihinde İzmir 1 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nden serbest bırakılmıştı.

Erol'un sağlık durumu ve cezaevi şartlarına ilişkin yaşanan bu gelişmeler, infaz sistemi ve cezaevi koşullarıyla ilgili daha geniş bir tartışmayı da beraberinde getiriyor.

.

Kaynak: Bülten