Türk ekonomist ve siyasetçi Hurşit Güneş, 23 Nisan 1957 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

Güneş, akademik kariyerine 1986 yılında Belçika'da kurulan Avrupa Ekonomik Birliği'nin kurucu üyelerinden biri olarak başlamıştır. 1990 yılında doçent unvanını elde eden Güneş, aynı yıl Avrupa Birliği'nin Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülü'nü kazanmıştır. 1991 yılında DYP-SHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'ye ekonomik konularda başdanışmanlık yapmış ve bu süreçte Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarıları Komisyonu Başkanlığı gibi önemli görevleri üstlenmiştir.

1994 yılında Manchester Üniversitesi'nde misafir öğretim üyeliği yapmış ve 1996 yılında profesör unvanını almıştır. 1997-2002 döneminde, hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok finansal kuruluşa danışmanlık yapmıştır. 2002-2007 yılları arasında uluslararası bir şirketin Türkiye'deki Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmiştir.

Yarın Afyonkarahisar'da Planlı Elektrik Kesintisi Yarın Afyonkarahisar'da Planlı Elektrik Kesintisi

Hurşit Güneş, Marmara Üniversitesi'nde 25 yıl boyunca İngilizce İktisat Bölümü'nde çeşitli dersler vermiş ve 2010 yılında emekliye ayrılarak Bahçeşehir Üniversitesi'ne geçmiştir. Ayrıca, 2001-2010 yılları arasında Milliyet gazetesinde ekonomik konularda köşe yazarlığı yapmış ve CHP Parti Meclisi'ne seçilene kadar bu görevini sürdürmüştür.

Hurşit Güneş, siyasi kariyerine de aktif olarak katılmıştır. 4 Kasım 2010 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcılığına getirilmiş ve 24. Dönem Kocaeli Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmıştır. Ayrıca, Türkiye-İsviçre ve Türkiye-İzlanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.

Güneş, akademik ve siyasi kariyeri boyunca altı kitap ve elli makale yayınlamıştır. 1990 yılında dünya genelinde bir ilk olan makro tahmin modelini geliştirmiş, 1994 yılında Göksan Erdoğan ile birlikte makromodele bağlı dinamik bankacılık simülasyonu tasarlamış ve 2002 yılında da dünya genelinde bir ilk olan Tüketici Güven Endeksi'ni gerçek zamanlı olarak geliştirmiştir.

Kaynak: Bülten