Bu durum, NASA'nın acil bir uyarı yapmasına yol açtı.

2005'in Ocak ayından bu yana ilk defa böylesine şiddetli bir fırtına sebebiyle alarm durumuna geçen Amerikan ajansı, elektronik cihazlar, radyo ve uydu operasyonları ile elektrik şebekelerinin bazı kısımlarının etkilenebileceği konusunda uyardı.

Güneş patlamasının etkileri konusunda yapılan açıklamalarda, jeomanyetik fırtınaların Dünya'ya yakın yörüngedeki ve Dünya yüzeyindeki altyapıyı etkileyebileceği belirtildi. Bu durumun iletişimi olumsuz etkileyeceği vurgulandı.

Güneş patlamalarının ne olduğuna dair bilgi veren uzmanlar, bu patlamaların Güneş atmosferinin bütün tabakalarını etkilediğini ve plazmayı onlarca milyon kelvine çıkararak uzaya fırlattığını ifade ettiler. Elektronlar, protonlar ve daha ağır iyonlar neredeyse ışık hızında uzaya yayılırken, bütün elektromanyetik tayfada radyasyon üretildiği belirtildi.

Tatile Gidilecek Yerler Listesi Tatile Gidilecek Yerler Listesi

Güneş patlamalarının, Güneş lekelerinin bulunduğu aktif bölgelerde meydana geldiğine dikkat çekildi. Şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği bu bölgelerde, magnetik birleşmeler sonucunda Güneş püskürtülerinin ortaya çıktığı belirtildi.

NOAA'nın duyurusuna göre, çarşamba günü Güneş'ten çok sayıda büyük plazma çıkışı ve bir dizi Güneş patlaması gerçekleşti. Peki güneş patlaması dünyayı nasıl etkileyecek? İlerleyen günlerde bu durumun etkileri daha net şekilde görülecek.

İlk Güneş patlamasının gözlemlenmesi tam 1859 yılında gerçekleşti. Bilim insanları, bu tür olayların ciddi etkilere neden olabileceğini ve gereken önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyorlar

Kaynak: Bülten