ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU ) DAVALARI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR VE KISA CEVAPLARI

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU ) DAVALARI HAKKINDA MERAK EDİLEN SORULAR VE KISA CEVAPLARI

Yeşil Sivaslı Gazetesinde kaleme aldığım ilk yazı genel olarak ülkemizde ve Uşak ilimizde en çok açılan ve muzdarip olunan, adeta kanayan bir yara haline gelen ortaklığın giderilmesi davaları hakkında olacaktır. Bu davalar Uşak ilimizde de hemen hemen her ailede çözümsüz bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşağıda genel olarak çokça sorulan sorular kısa ve öz bir şekilde cevaplanmış olup amacımız toplumun kendi haklarını genel hatlarıyla bilmesi ve en önemlisi Ulu Önderin işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine gelebilmesi için ihtiyacı olan hukuk kültürünü edinebilmesidir.

1-      Ortaklığın giderilmesi davaları nedir?

Ortaklığın giderilmesi eski ismiyle izale-i şüyu davaları miras kalan veya başka suretlerle edinilen taşınır, taşınmaz mallardaki ortaklık bağının çözülerek malın satılarak veya şartları olması halinde taksim edilmek suretiyle ortaklığın bitilerek ferdi mülkiyete geçmeyi amaç edinen davalardır.

2-Ortaklığın giderilmesi davalarını kim açabilir?

Öncelikle bu davaları açmadan önce 01.09.2023 tarihinden itibaren arabuluculuk kurumuna başvurmak zorunlu dava şartı halinde getirilmiştir.  Bu tarihten itibaren arabuluculuk faaliyeti yürütülmeden davanın açılması halinde dava usulden reddedilecektir. Bu davayı herhangi bir hissedar hissesinin büyüklüğü fark etmeksizin açabilir. Söz gelimi hissesi milyonda bir olan hissedar bu davayı açabileceği gibi hissesi oranı 4/5 olan hissedar da bu davayı açabilir.

        3-Satış yolunda ihale süreci nasıl işler?

Ortaklığın giderilmesi davalarının büyük çoğunluğunda mahkemelerce umuma açık satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmektedir.  Verilen kararın kesinleşmesinden sonra satış memurluğu aşamasında tekrar keşif ve bilirkişi raporu aldırılmak suretiyle satışı yapılacak malın kıymet takdiri yapılmaktadır. Kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra da ihale süreci başlamakta, açık artırma yoluyla malın satışına gidilmektedir.

        4-İhaleye kimler katılabilir?

Satış memurluğu tarafından yapılan umuma açık ihalelere hissedarlar katılabileceği gibi gerekli teminatı göstermek şartıyla istekli olan herkes katılabilir. Yeni değişen kanunla hissedarlardan hissesi oranı %10 ve üzerinde olan hissedar/hissedarlar teminat göstermeksizin ihaleye katılabilmektedir. Ayrıca yapılan yeni düzenlemeyle birlikte ihale satış memurluğunun belirleyeceği gün ve saatte elektronik ortamda yapılmaktadır. Eski mevzuat uyarınca yapılan fiziki açık artırmalar artık yapılmamaktadır.

        5- İhale sonucunda neler olur?

İhale yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde alıcı tarafından satış bedeli ödendiyse ve herhangi bir ilgili/ ilgililer tarafından ihalenin feshi davası açılmamışsa ihale kesinleşir. Alıcı tarafından gerekli damga vergisi, KDV vs. masrafların ödenmesi için alıcıya süre verilir ve hissedarlara düşen paralar hisseleri nispetinde yargılama gideleri, vekalet ücretleri gibi kalemler hesaplanıp düşüldükten sonra kalan satış bedeli hissedar adına yatırılır. Bu şekilde ihale süreci de tamamlanmış olur.