İstanbul’da yaşanan 6,2 şiddetindeki son depremi günler öncesinden tahmin ederek dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 2 gün önce de Gediz-Simav fay hattına dikkat çekmiş ve Uşak’ı da bu fay hattı üzerinde bulunan tehlike altındaki iller arasında saymıştı.

Uyuya kalan alzaymır hastası yaşlı adam polisi alarma geçirdi Uyuya kalan alzaymır hastası yaşlı adam polisi alarma geçirdi

Depeem Uşak

“TEHLİKE UŞAK’A DOĞRU YÜRÜYOR”

Şener Hoca, “Daha aktif olan Simav Gediz ve Sındırgı hattında özellikle Simav'da olan depremler var. Şu anda ne oluyor? Simav daha yükseliyor, Demirci Türkmen Dağı yükseliyor. Öndeki havza çöküyor ve bu çökme sonucu alttaki düz alanda şehir kurulurken ve altta Simav Dağı yükselirken, şehrin altında bulunan fay kırılmalar yapıyor. Gediz'de 1970 yılında 6,4 şiddetinde bir deprem olmuştu deprem bölgesi Manisa'nın kuzeyinde oluşmakta batıda Sındırgı kuzeyden Uşak'a doğru gidiyor bu depremlerden Emet'te etkilenebilir buradaki fay hattı çok aktif görülen bir bölge durumunda” demişti.

Şener Hoca

KÜTAHYA VE İLÇELERİ BEŞİK GİBİ SALLANIYOR

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bu il ve ilçelerde yaşayanların özellikle yapı denetim süreçlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Deprem risk haritalarında kırmızı renkle işaretlenen yerler, önlemlerin öncelikli olarak uygulanması gereken yerler olarak ön plana çıkıyor.

Bilindiği gibi, son birkaç gündür ucu Uşak’a uzanan Simav-Gediz fay hattı, Kütahya ilçelerini beşik gibi sallamakta. 1970 yılından bu yana kırılmayan fay hattının kırılma tehlikesi büyük. Simav-Gediz fay hattı Murat dağı üzerinden Banaz ilçesine inerek buradaki köyleri de yıkıcı bir depremle tehdit ediyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün saat 14.38'de merkez üssü Simav olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedilmişti. Depremin 10,66 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Bu fay hattındaki sarsıntıların devam etmesinden endişe ediliyor.

ŞENER ÜŞÜMEZSOY KİMDİR?

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 1950 yılında İstanbul’un tarihi Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. Kırım kökenli Tatar bir ailenin çocuğu olan Üşümezsoy, çocukluk yıllarını İstanbul’un kültürel mozaiği içerisinde geçirdi. Eğitim hayatına 1964 yılında Pertevniyal Lisesi'nde başlayan Üşümezsoy, burada aldığı temel eğitimle akademik kariyerinin ilk adımlarını atmış oldu.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olan Üşümezsoy, aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimini de tamamladı. Akademik kariyerine hızla devam eden Şener Üşümezsoy, 1991 yılında profesörlük unvanını aldı.

Akademik Kariyeri ve Çalışmaları

Uzun yıllar boyunca Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA)'da görev yapan Üşümezsoy, aynı zamanda Almanya’da da akademik çalışmalar yürüttü. Uluslararası projelerde yer alarak Türkiye’nin yer bilimleri alanındaki temsilcilerinden biri haline geldi.

Özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrası yaptığı bilimsel değerlendirmeler ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları ile adını geniş kitlelere duyurdu. Halen İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

Muhabir: Salih Kılınç