Yarın Eşme ilçe merkezi ve köylerinde elektrik kesintisi var Yarın Eşme ilçe merkezi ve köylerinde elektrik kesintisi var

SOL Parti tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Hükümet'e de, mahkemelere de geri adım attıran bölge halkının sürdürdüğü kararlı mücadele ve bu mücadeleye verilen ulusal kamuoyu desteği olduğu, şirkete geri adım attıracak olan da bu topyekûn mücadelenin kendisi olacağı vurgulandı.

“Madencilerin önünü açan bakanlıktır”

Açıklamanın tam metni şöyle:”

Murat Dağı'nda siyanür ile altın çıkarmak isteyen Anadolu Eksport Firması, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı' nın  "ÇED olumlu raporunu iptal eden mahkeme kararını" uygulaması nedeniyle Bakanlık aleyhine dava açmış.

Bu davada bir tarafta bugüne kadar Kaz Dağları'nda, Efem Çukurunda, İliç’te, Kışla Dağ' da, vb. pek çok yerde ekolojik yıkıma, toprakların gasp edilmesine, suların kirlenmesine, köylerin yok edilmesine neden olan maden şirketleri; diğer tarafında maden şirketlerine arama ruhsatı veren,  madencilik yasasında değişiklikler yaparak onların önündeki yasal engelleri ortadan kaldıran MHP destekli AKP iktidarının Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığıdır.

Solparti (2)

“Bu açılan dava "haksız bir davadır" 

Bakanlığın mahkeme kararını uygulaması olması gereken normal bir durumdur. Biz de Sol Parti olarak bu mahkeme kararının Bakanlıkça uygulanmasını destekliyoruz. Ancak açılan bu davanın danışıklı bir dövüş olabileceği ile ilgili ciddi kuşkularımız var. Murat Dağı'nda siyanürle altın çıkarılmasının siyasi sorumluluğunu üslenemeyecek durumda olan siyasi iktidar, topu yargıya atmak istemiş olabilir.

Daha önce, " ÇED olumlu raporunu" veren aynı Hükümet' in Bakan'ı değil miydi? Hükümet'e de mahkemelere de geri adım attıran bölge halkının sürdürdüğü kararlı mücadele ve bu mücadeleye verilen ulusal kamuoyu desteği olmuştur. Şirkete geri adım attıracak olan da bu topyekûn mücadelenin kendisi olacaktır.

“Şirket davayı kazansa bile izin vermeyeceğiz”

Açılan bu davayı şirket kazansa bile Murat Dağı'nda siyanürle altın çıkarılmasını kabul mü edeceğiz? Elbette hayır!... Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadeleyi sürdüreceğiz...

Tam da bunun için taraf olunmaz... Şirkete ve iktidarın bakanlığına karşı, yoksul köylülerle, muhalif kamuoyuyla birlikte ikisine de karşı mücadele edeceğiz.

Murat Dağı'nı maden şirketlerine teslim etmeyeceğiz!...

Kaynak: BÜLTEN