Uşak Valisi Naci Aktaş, 1 Haziran, 31 Ekim tarihleri arasında ormanlara girmenin ve gece saat. 20.00 ile sabah 06.00 arasında ormanlık alanda ateş yakmanın yasaklandığını açıkladı.
Vali Yardımcısı Dr. Olgun Öner, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, Orman İşletme Müdürü Mustafa Dağıstanlı Uşak İl Özel İdare Genel Sekreteri Dr. Sabri Ceylan ve basın mensuplarıyla İtecik Tepesi Gözetleme Kulesine tırmandı.
Burada bir basın açıklaması yapan Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş, Uşak’ın yüzde 37’lik kısmının ormanlık alan olduğunu hatırlatarak geçen yıl 45 orman yangını yaşandığını, ve 1500 hektarlık bir alanda Uşak tarihinde görülmemiş zararlar oluştuğunu kaydetti. Aktaş, bu yıl sonuna kadar yanan ormanlık alanlara 1 milyonu aşkın fidan dikileceğini de sözlerine ekledi.
BELİRTİLEN ALANLAR DIŞINDA PİKNİK YAPMAK VE ATEŞ YAKMAK YASAK
Yangınların yüzde 90’ının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Aktaş, Bu yıl da aynı tabloyu yaşamamak için “Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu” tarafından bir dizi tedbirler alındığını belirterek bu tedbirleri şöyle sıraladı:
· Ormanlara 1 Haziran ve 31 Ekim tarihleri arasında ormanlara giriş yasak.
· Ancak, yaz günlerinde vatandaşın piknik yapabilmesi ve bunalınca açık havada vakit geçirebilmesi için 15 mesire alanı belirlendi. Bu mesire alanları: Akse Çamlığı, Pınarbaşı Orman Parkı, Kızılcasöğüt Orman Parkı, Yeşil Karaağaç Orman Parkı, Üniversite Orman Parkı, Kaşbelen Orman Parkı, Uşak Şehir Ormanı, Kalfa Korusu, Kemerdağ, Osmandede, Uşak Millet Ormanı, Evren Dede, Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı, Göğem Zafer ve şu anda Ulubey Kanyonları Tabiat Parkı.
· Ormanların girişe yasak bölümlerinde ateş yakmak tamamen yasak. Ancak piknik yapılabilecek 15 mesire alanı ve yasak bölgelerde gece 20.00, sabah 06.00 saatleri arasında hiçbir şekilde ateş yakılması uygun değil.
· Haziran ayından itibaren Uşak’ın batısında hasat mevsimi başlıyor. Biçerdöver ve balya makinelerinde su tankeri bulundurulması zorunlu hale getirildi.
· Ormanla sınırı bulunan tarım arazilerinde hasat sırasında ormanla bağını kesmek için en az 5 metre genişliğinde toprak şeridi bırakılması zorunlu hale getirildi.
· Anız, bahçe atığı, kekik çöpü vs. ve hiçbir bitki örtüsünün yakılmasına izin verilmeyecek.
BU KURALLARA UYMAYANLAR İÇİN CEZALAR ÇOK AĞIR
Yangına neden olan ve gerekli tedbirler için ağır yaptırımlar olduğunu hatırlatan Vali Aktaş, “Uşak Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu” tarafından alınan bu yangın önlemlerine uymayan kişiler hakkında dönüm başına 556 TL para cezası, yangınlar büyük olduğu takdirde 1 yıldan 3 aya kadar hapis cezasına çarptırılma ihtimali olabilir.
“Şu anda bulunduğumuz İtecik Orman Yangını Gözetleme Kulesi gibi ilimizde 7 adet kule bulunmaktadır. 1 adet helikopterimiz geldiğinde konuşlanacağı yerler hazırdır. 27 adet su depomuz var. Ormanlarımızı korumak emniyetimiz, jandarmamız, itfaiyemiz, AFAD, Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğümüz, belediyelerimiz, İl Özel idaremiz, cansipârâne orman yangınları ile mücadele etmekte ve tedbir almaktadır.
Ancak, biz en büyük desteği vatandaşlarımızdan bekliyoruz. Yukarıda belirttiğim gibi çıkan orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Lütfen kurallara uysunlar ve gerekli tedbirleri alsınlar dedi.