Son 10 gündür Türkiye gündemini en çok meşgul eden ve çete reisi olduğu belirtilen Ayhan Bora Kaplan’ı yakalayan tüm polis müdürleri ve komiserlerin göz altına alındığı bu büyük olayın Uşak ile bağlantısı neydi?

Uşak bağlantısına geçmeden Ayhan Bora Kaplan olayını kısaca hatırlayalım:

Ankara’da “Kaplan” lakabıyla tanınan Ayhan Bora Kaplan, “Kaplanlar” adlı suç örgütünün lideri olma iddialarıyla Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından 2023 Eylül ayında tutuklanır.

. Ayhan Bora Kaplan Ankara Esenboğa Havalimanı’nda düzenlenen bir operasyon sonucu, yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanmıştır.

Tutuklanarak Ankara Sincan Cezaevi’ne götürülen Kaplan sonrasında İzmir’e nakledilmiştir. Ayhan Bora Kaplan’ın ağırlaştırılmış müebbet ve 169 yıl 6 aya kadar hapsi istenmiştir.

Kaplan’ın adı, motosiklet ile gelen çete üyelerinin birçok insanı öldürmesi olaylarına karışmakta ve suç çetesi lideri olarak bilinmektedir.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 28’i tutuklu olmak üzere 61 sanık yargılanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gizli tanıklardan birinin yurt dışına kaçırılmasıyla ilgili 3 sivil ve 1 komiserin gözaltına alındığını duyurdu.

Bu olayla iliği Başsavcılık açıklaması şu şekilde yapıldı:

“Gizli tanık S.S’nin ifadesinde geçen iddialarla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görev yapan 4 kamu görevlisi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca gözaltı kararı verilmiş olup, gözaltı kararı icra edilmiştir. Soruşturma işlemleri titizlikle yürütülmektedir.”

Sevket (1)

OLAYA KARIŞAN POLİS MÜDÜRÜ UZUN SÜRE UŞAK’TA GÖREV YAPMIŞTI

Uşak’ta gerilim dolu anlar Uşak’ta gerilim dolu anlar

Kaçmaya çalışırken Ayhan Bora Kaplan’ı yakalayan ve fotoğrafta görülen Murat Çelik (ayakta, takım elbiseli), Şevket Demircan (yeşil tişörtlü) ve Komiser Ufuk Gültekin (beyaz Tişörtlü) başsavcılığın açıklamasında gizli tanık S.S..’yi kaçırmakla göz altına alınan 4 kamu görevlisiydi.

Gözaltına alınan polis müdürlerinden Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, geçmişte Uşak’ta görev yapmış polis müdürüydü.

2006 yılında Polis Akademisinden mezun olmuş genç bir komiser yardımcısı olan Demircan’ın ilk görev yeri Uşak olmuştu. Daha sonra komiserliğe yükselen Şevket Demircan, Uşak Dörtyol’da bulunan trafik noktasında amir olarak görev yapmıştı.

Demircan’ın Uşak’taki asıl tanınırlığı da 2018 ve 2019 yıllarında dönemin Uşak Emniyet Müdürü İbrahim Ergüden’in özel kalem müdürlüğü görevinde bulunmuş olmasından dolayı idi.

Afyonkarahisar Sinanpaşa İlçesi nüfusuna kayıtlı olan Komiser Şevket Demircan, hızla yükselmiş, Emniyet amiri ve Emniyet Müdürlüğü rütbelerine kadar ulaşmış, birkaç yıl evvela Konya Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü iken Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcılığı görevine getirilmişti.

Geçen hafta Ankara Emniyeti’nde, Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütü davasıyla bağlantılı olarak Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Ankara İl Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan görevlerinden alınmıştı.

Görevden alma kararlarının nedeni, davanın ev hapsiyle serbest kaldıktan sonra yurtdışına kaçtığı ortaya çıkan sanığı Serdar Sertçelik’in sosyal medyadan paylaştığı iddialar.

Ayhan Bora Kaplan organize suç örgütünün iki numarası olarak suçlanan Sertçelik, gizli tanık olduğunu ve polisler tarafından AK Partili birçok isim aleyhinde yalan ifadeye vermeye zorlandığını, verdiği 19 sayfalık ifadenin polisler tarafından hazırlandığını söyledi.

Sertçelik’in, görevden alınan polis müdürleri tarafından kendisinden aleyhte ifade vermesi istendiğini iddia ettiği kişiler arasında şu isimler var:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen AK Parti milletvekili Mücahit Aslan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski Adalet Bakanı ve TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu.

Muhabir: SALİH KILINÇ