Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Kaplangı köyü Dede Tepesi’nde bir anıt yapılması için Afyonkarahisar Milli Parklar Şube Müdürlüğünden onay çıktı.
Kurtuluş Savaşı’nın en çetin muharebelerinden birisinin yapıldığı Dede Tepe’de bir anıt yapılması için yer tespiti çalışması gerçekleştirildi.
Eski Uşak Araştırmaları Derneği (ESKUDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Uşak Tarihi Araştırmacısı Ömer Aşçı, Emekli öğretmen, gazeteci ve yazar Hüseyin Yalçın, Banaz ilçesinde “Ayaklı tarih” olarak bilinen 82 yaşındaki Ahmet Kavak, yaklaşık 1300 rakımlı dede Tepesi’ne çıkarak anıtın nerede yapılması gerektiği konusunda keşif çalışması yaptılar.
Keşif çalışması hakkında bilgi veren Ömer Aşçı, “Başkomutanlık Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne Dede Tepe’de anıt kurulması konusunda dernek olarak başvuruda bulunmuştuk. Buraya gelen uzmanlar bir inceleme yaptı ve anıt park yapılması konusunda onay verildi. Bizde Hüseyin Yalçın Hocam ile birlikte şu anda burada keşif yapıyoruz” dedi.
Kaplangı Dağı Muharebesi hakkında bilgiler veren Aşçı, “Büyük Taarruz, yapılan plan neticesinde, 26 Ağustos 1922 tarihinde tanyeri ağarırken Asım Gündüz’ün Kocatepe yamaçlarında mevzilenmiş Türk topçusuna “Ateş” emrini vermesiyle başlayıp 31 Ağustos 1922 sabahı son bulmuştur.
29 Ağustos 1922 günü General Franko komutasındaki Yunan Küçük Asya Ordusu 1.Tümeni Toklu Sivrisi ’ne yapılan Türk Ordusunun taarruzuyla geri çekilmek zorunda kalmış ve Corum-Kaplangı arasındaki Kaplangı Dağı’nın zirvesini oluşturan Dede Tepe’de tutunmaya çalışmaktadır. 30 Ağustos 1922 günü Kaplangı Muharebeleri’nde Yunan Küçük Asya Ordusu ağır zayiat vererek Banaz yönüne çekilmiştir” dedi.
Emekli öğretmen, gazeteci ve yazar Hüseyin Yalçın da; “Çocukluktan beri tarihi çok severim. Bu zamana kadar 8 kitap çıkardım. Bu kitaplardan 3’ü Kurtuluş savaşı tarihi üzerinedir.
Kaplangı Dağları Muharebesinde 400 ile 600 arasında şehit vermişiz. Yunan Orduları Baş Komutanı Trikopis kuzeyde Murat Dağlarından, yardımcısı Franko’da güneyde Toklu Sivrisi ve Kaplangı dağlarından geri çekilerek birleşip tekrar Türk kuvvetlerine taarruz etmeyi planlıyorlardı. Buna izin vermeyen kuvvetlerimiz, Yunan kuvvetleriyle bu üzerinde bulunduğumuz tepede çok kanlı bir çarpışmaya girdiler.
Bir Banazlı olarak bu tepede bir Türk bayrağının dalgalanmaması beni çok üzüyordu. Şimdi bir anıt yapılması kararı verildi. Başkomutanlık Milli Parklar Şube Müdürlüğü, bize bayrak ve bayrak direğini gönderdi. En kısa zamanda bu çalışmamızı tamamlayıp anıtımızı dikeceğiz ve şanlı bayrağımızı dalgalandıracağız” ifadesini kullandı.
Banazlı Ahmet Kavak dede de babası, amcaları ve diğer büyüklerinin Kurtuluş Savaşı sırasında yasadığı anıları anlatarak bölgede çok sayıda şehit mezarı ve siperler bulunduğunu belirtti.