Türkiye, Cuma Günü Çöl Tozlarıyla Karşı Karşıya!

Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri

Türkiye, Arabistan ve Afrika'dan gelen çöl tozlarının etkisi altına girmeye hazırlanıyor.

Özellikle cuma günü tozların yoğun bir şekilde Türkiye'yi etkileyeceği belirtiliyor. Peki, bu durum Türkiye için ne anlama geliyor?

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Arabistan ve Kuzey Afrika üzerinden Türkiye'ye toz taşınımının yeniden başlayacağını duyurdu. 

Prof. Dr. Yaşar, özellikle cuma günü toz taşınımının etkisinin artacağını belirtirken, "Çöl tozları, Batı Anadolu'ya Sahra Çölü'nden, Güneydoğu Anadolu'ya ise Arabistan'dan gelir.

Özellikle Güneydoğu'da bu tozların varlığı verimli toprakların oluşmasına katkı sağlar. Cumartesi günü, Türkiye'nin genelinde tozlar etkisini hissettirecek." dedi.

Tozlar Tarıma Can Veriyor

Toz taşınımının yağışla birlikte toprağa inmesinin, tarım açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Tozlar, yağışla birlikte toprağa karışacak ve doğrudan besleyici özelliklerini sergileyecek. Bu tabakalar, doğanın gübresi niteliğindedir.

İçlerinde birçok mineral ve besleyici madde barındırır. Yağmurla toprağa inmesi halinde, verimli bir tarım sezonu geçirebiliriz." şeklinde konuştu.

 Uzmanlar, tozların etkisinin yoğun olduğu günlerde dışarıda fazla vakit geçirilmemesi, açık havada spor yapılmaması ve mümkünse solunum yoluyla alınabilecek toz miktarını azaltacak maske kullanılması gibi tedbirlerin alınmasını öneriyor.

Türkiye, cuma günü beklenen çöl tozlarına karşı hazırlıklı olmalı. Tozların tarıma olumlu katkılarının yanı sıra, sağlık açısından da dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi