TDV Devr-i Alem Gençlik Fuarı: Medya ve Bilinç

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından düzenlenen 9. "TDV Devr-i Alem Gençlik Fuarı", Ankara Kocatepe Camii fuar alanında 'Medya ve Bilinç' temasıyla kapılarını açtı. Fuarın amacı, gençlerin medya kullanımı, okur-yazarlığı ve yönetimi konusunda bilinçlendirilmesidir.

Açılış konuşmasında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, medyanın tarih boyunca fert ve toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtti. İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte medyanın hızla çeşitlendiğine ve dijitalleşmenin etkisiyle erişim, etkileşim ve paylaşım gibi imkanların arttığına dikkat çekti.

Erbaş, doğru internet kullanımının önemine de değinerek, günümüzde internet teknolojileri sayesinde sanal ile gerçek arasındaki çizginin silindiğini ifade etti. Medyanın algı ve düşüncelerin değiştirilmesinde önemli bir rol oynadığını belirterek, yeni medya mecralarında algının gerçeğin önüne geçebildiğine ve bu durumun insanların fikirlerini değiştirebileceğine dikkat çekti.

Yarın Afyonkarahisar'da Planlı Elektrik Kesintisi Yarın Afyonkarahisar'da Planlı Elektrik Kesintisi

Fuarda 38 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı belirtildi. Katılımcı kuruluşların, gençlere çalışmalarını tanıtma ve etkinlikler düzenleme fırsatı bulacakları ifade edildi. Fuarın 12 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebileceği açıklandı.

Medya araçlarında görülen gelişim, öğrenme hususunda farklı zeminlerin oluşmasını sağlamıştır. İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte medyanın hızlı bir şekilde çeşitlendiğine dikkat çeken Erbaş, dijitalleşmeyle birlikte sürekli gelişen erişim, etkileşim ve paylaşım gibi imkanların etkisini her geçen gün daha da arttırdığını belirtti. Medya araçlarında görülen gelişim ve değişimin, bilgi kaynaklarının çeşitlenerek artmasını, bilgi merkezli sunulan hizmetlerin boyut değiştirmesini ve bilgi kazanma, öğrenme hususunda farklı zeminlerin oluşmasını sağladığını ifade etti.

Erbaş, günümüz dünyasının sanal ve gerçek arasındaki çizginin silindiği bir yapıya büründüğünü belirtti. Özellikle internet teknolojileri sayesinde zaman ve mekana dair sınırların kalktığı, sanal ile gerçek arasındaki çizginin neredeyse silindiği bir yapıya gelindiğini vurguladı. Bu noktada medyanın sadece bilgiye kolay ulaşmanın en hızlı yolu olmadığını, aynı zamanda bilginin nasıl sunulacağına dair de güçlü bir etki alanına sahip olduğunu söyledi.

Yeni medya mecralarında algının gerçeğin önüne geçebildiğini ifade eden Erbaş, medyanın birçok hususta olduğu gibi algı ve düşüncelerin değiştirilmesinde ve yönlendirilmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Bugün bireysel ve toplumsal ilgi ve algıların medya vasıtasıyla yönlendirilebildiğini ve hatta toplum mühendisliği yapılarak kitlelerin mobilize edilebildiğini dile getirdi.

Görselliğin ön plana çıkarıldığı bir dünyaya tanıklık ettiklerini ifade eden Erbaş, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşananların karşı konulamaz etkisiyle kültürler arası bütün sınırların ortadan kalktığı bir dönemde medyanın egemen kültürlerin birliğine özendirildiği bir sürecin ana mecrası haline geldiğini belirtti.

Kaynak: Bülten