Uşak'ta bir halk otobüsünde görme engelli bir vatandaşla sürücü arasında yaşanan gerginlik tepki yarattı.
Altı Nokta Körler Derneği  Uşak Şube Başkanı Serkan Çiğdem, tüm girişimlerine rağmen belediyenin engellilerin sorununu çözme konusunda adım atmadığını dile getirdi.

Yaşanan olay ile ilgili bir açıklamada bulunan Altı Nokta Körler Derneği Uşak Şube Başkanı Serkan Çiğdem, sesleri ve sorunlarını belediyeye daha etkili duyurmak için basın açıklamasında bulunduğunu söyledi.

Çiğdem, " Engelli bireyler ve Altınokta Körler  derneği Uşak Şubesi olarak belediyelerimizin ilgili birimleri ile engelli sorunları üzerine defalarca görüşmemize rağmen maalesef üzülerek belirtmek isteriz ki bir yol alamadık. Belediyenin bizimle her görüşmesinde ilettiği dönüş şu yönde; "Engelli sorunlarının çözümü üzerine araştırın, bize getirin. Sizler için hemen hayata geçirilmesi için işleme alalım" demelerine rağmen, mevcut taleplerimizi sunduk ve sorunlarımızın çözümüne dair önerilerimizi ilettik. Ancak maalesef sözde kalıp belediyece hiçbir yol kat edemedik.

Gayemiz birilerini şikâyet etmek değil, yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek

Bu duruma istinaden üzülerek belirtmek isteriz ki bu basın açıklamasını yapmak mecburiyetinde kaldık. Burada gayemiz birilerini şikâyet etmek değil, bizim yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek ve çözüm bulmaktır. Biz engelli vatandaşların yerine kendilerini koyduklarında ne demek istediğimizi anlayacaklardır. Kendilerini bir gün tekerlekli sandalye ile toplu taşımaya binmeye, durakta otobüs beklemeye, otobüsten inmeye ve engelli birey olarak ailelerimizin biz engelli bireyler için endişe duymalarının verdiği endişeyi yaşamaları için bir günlük talep ediyoruz ve yaşadığımız sorunu anlamaları adına böyle bir gün geçirmelerini istiyoruz.

Kendilerini bir günlüğüne görme engelli vatandaşların yerine koymalarını istiyoruz ve gözlerini kapatıp toplu taşımaya binmeye ve inmedeki ve duraktaki yaşadıkları sorunları anlamaları adına böyle bir gün geçirmelerini istiyoruz. Biz engelli bireyler olarak sadece mayıs ayında tüm engelliler haftasında hatırlanmak, resim çekilmek ve basına belediye ile koordineli hep yanımızdaymışlar gibi poz vermek istemiyoruz. Biz 3  aralıklarda  Dünya Özürlüler günlerinde  basına poz vererek ve röportaj yapmak için belediye nezdinde habere konu olup hatırlanmak istemiyoruz. Biz engelli bireyler, sorunlarımıza bir gün değil her gün çözüm olan projelerin hayata bir an önce geçmesini talep ediyoruz.

Belediyemizden mazeret değil sonuç istiyoruz.

Bu kapsamda dernek olarak farklı illerdeki derneklerle fikir alışverişinde bulunup, farklı illerde belediyelerin engelliler için yapmış olduğu ve ulaşımda sorunu kökünden çözen projeleri hayata geçirdiklerini öğrenip bilgi alıyoruz. Biz yaşadığımız ilde belediyemizden neden bekliyoruz ve neyi bekliyoruz? Biz aynı çalışmayı belediyemizden istiyoruz; bir sene oldu ve aldığımız cevap hep aynı. "Biz böyle bir çalışma yapıyoruz, yakın zamanda hayata geçecek," ya da "Bu çalışma şu an öncelik değil," "Belediye bu çalışmaya bütçe ayırmadı," "Bu çalışmayı alabilmek için bütçemiz şu an yok," ya da "Mevcut durumda çalıştığımız ilgili firmalar zaten buna benzer çalışma yapacak, az kaldı" deyip bizleriyıllardır   bekletiyorlar. Bu durum artık tüm engelli bireylerin ve derneklerin sabrını taşırdı ve artık beklemek istemiyoruz. Diğer illerde belediyeler hayata geçirdiği hazır uygulamayı on günde aktif edip engelli bireylere gerekli kaynakları nasıl sunuyorlarsa biz de artık belediyemizden mazeret değil sonuç istiyoruz.

Kütahya'da Yarın Planlı Elektrik Kesintisi Kütahya'da Yarın Planlı Elektrik Kesintisi

Yaşadığımız şehre yabancı gibiyiz

Sorun belli, çözüm belli ve farklı ilde kullanılan çalışma hali hazırda var ve artık bir gün bile beklemek istemiyoruz. Neler yaşıyoruz biz engelli bireyler: Biz engelli bireyler Uşakta Görme engelli bireyler Otobüs şöförleri tarafından istediğimiz yerde indirilmiyoruz, şöförler tarafından tartaklanıp hakaretlere marus kalıyoruz 05.06.2024 tarihinde görme engelli vatandaşımızın yaşadığı basına yansıdı ve hepimiz izledik. Biz artık bu saygısızlıkların ahlaksızca hakaretlerin aşağıya belirtiğim çözümlerle son bulmasını istiyoruz. Yaşadığımız şehre yabancı gibiyiz, çünkü güven içinde yolculuk yapamayız endişesi ile hep aynı duraktan toplu taşımaya biniyoruz, hep aynı durakta inmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız şehirde maalesef hiçbir yerini tek başımıza gezmeyecek olmanın endişesi ile dolaşıp özgürce hareket edemiyoruz. Diğer illerdeki mevcutta çalışan bir uygulamayı biz engelli bireyler ve dernek olarak araştırdık ve farklı illerdeki ilgili sivil toplum kuruluşu engelli dernek arkadaşlarımız ile de görüştük ve orada kullanılan uygulamayı çok beğendik. Mevcutta hazır olan ve ilgili arkadaşların gerek yürüme gerek görme engelli olsun tüm engelli bireylere hitap eden bir çalışma var. Biz de aynı çalışmayı istiyoruz ve engelli vatandaşlar olarak artık beklemek istemiyoruz. Altınokta Körler Derneği Uşak Şubesi olarak başta Beledye başkanına, başkan yardımcılarına, daire müdürlerine sesleniyoruz rahatça bir yaşam istiyoruz." dedi.

Muhabir: Salih Kılınç