Son yıllarda Avrupa pazarına hızlı bir giriş yapan dünyanın dev elektrikli otomobil üreticisi MG markasının Uşak’a davet edilmesini isteyerek dikkatleri çeken Yiğit, “Uşak’ın limanı yokta Eskişehir’in var mı? SWM Motor's için Uşak olarak gerekli lobiler yapılsaydı Uşak’a da gelebilirdi” dedi.
Birkaç yıldır oldukça zor günler yaşayan Uşak ekonomisinin içerisinde bulunduğu dar boğazdan çıkması için yaptığı önerilerle dikkat çeken Uşaklı iş insanı Kaan Yiğit, https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi Haber ekibi olarak ziyaret ederek, Uşak ekonomisi ve Uşak’a niçin yatırım yapılmadığı gibi konular üzerinde bir röportaj yaparak fikirlerini aldık.
“ESKİŞEHİR'E GELEN YATIRIM UŞAK'A DA GELEBİLİRDİ”
Özellikle yabancı yatırımcıların Uşak’ı tercih etmesi için yöneticilerin, odaların ve STK’ların lobi oluşturması gerektiğini kaydeden, Uşak’a yatırımcıların çekilebilmesi için sadece alt yapının değil, kent vizyonun da olması gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle elektrikli araç üreticisi Çinli firmaların Türkiye’ye olan ilgisinin Uşak için bir fırsata dönüştürülebileceğini belirten Yiğit, “SWM Motors’un Türkiye’ye olan ilgisi, Uşak için de önemli bir fırsattı” tespitinde bulundu.
İşte Kaan Yiğit’ten Uşak ekonomisiyle ilgili çarpıcı tespitler ve öneriler:
“Geçtiğimiz günlerde Çinli otomotiv devi SWM Motors, Türkiye'de yatırım kararı aldı ve Eskişehir’de üretim yapmak üzere harekete geçti. 2025’in son çeyreğinde faaliyete geçecek olan tesis, yılda 25 bin adet plug-in hibrit ve benzinli SUV üretecek. Bu yatırımın Türkiye’nin otomotiv sektörüne güç katacağı şüphesiz. Ancak bu gelişme, akıllara başka bir soruyu da getiriyor: Bu yatırım neden Uşak’a gelmedi?
Kaan Yiğit, Türkiye’de yatırım kararı alan Çinli otomotiv devi SWM Motors’un Eskişehir’i tercih etmesini değerlendirdi. Yiğit, “Uşak’ın limanı yok diye yatırım gelmez sanılıyor, ama Eskişehir’in de limanı yok! Mesele vizyon meselesi. Eğer Uşak olarak bu fırsatı zamanında görüp gerekli lobileri oluşturabilseydik, bu yatırım buraya da gelebilirdi,” dedi.
Son yıllarda Uşak ekonomisinin içine girdiği darboğazdan çıkması için dikkat çeken öneriler sunan Yiğit, uluslararası yatırımcıların Uşak’a yönelmesi için yerel yöneticilerin, Ticaret Odası’nın ve sivil toplumun güçlü ve kararlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Sanayici ve esnaf banka faizleri altında mecburen işlerini devam ettiriyor.Uşakta iki seramik fabrikası kapandı, son kalan zarar ediyor. geçmişte doğalgaz desteleri ile bu firmalar ayakta kalabilmişlerdi. Bankalar kredileri ya kesti yada çok yüksek oranlarla piyasaya veriyor. Denizli de batan bir firma bile Uşaktaki bir çok firmayı sıkıntıya soktu. Esnaf odaları başkanları üyelerine bankalarla anlaşma imkanları sunarken Ticaret Odası başkanı ölü taklidi yapıyor.
“Uşak’ın Fırsatlarını Görmezden Gelmek, Hatalar Zincirine Ortak Olmaktır”
Yiğit, “Yatırım yapılacak kentin yalnızca altyapısı değil, vizyonu da önemlidir. SWM Motors gibi dünya devlerinin tercihi yalnızca lojistik değil, insan kaynağı, ulaşım imkânları ve yerel iradenin enerjisiyle şekilleniyor. Uşak, Türkiye’nin tam ortasında, üç büyük şehre yakın, demiryolu ve karayolu ile güçlü bağlara sahip.Birileri diyecekler Eskişehir’de hızlı Tren hattı var o hat ile zamana Mersin Limanına bağlanacak Bizde YHT hattının tamamlanması ile İzmir Limanına Konya Karaman Hattının Mersine uzatılması ile birlikte anılan limanlara bağlanmış olacağız! Ancak buna rağmen bu yatırım neden Uşak’a gelmedi, sorusunu herkes sormalı,” ifadelerini kullandı.
“Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Üzerine Ölü Toprağı Serpilmiş Gibi”
Uşak’ın mevcut Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini de sert şekilde eleştiren Yiğit, “Üzülerek söylüyorum ki oda artık sadece kendini ağırlayan, sanayicinin, yatırımcının değil kendi çevresinin işlerini hallettiği bir makamı haline geldi. Oysa böyle zamanlarda Oda, sanayiye can suyu taşıyan, yatırımcıyı kente çeken öncü bir güç olmalıdır. Ama ne yazık ki odanın üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi,” diye konuştu.
“Artık Değişen ve Değiştiren Şehir Olmalıyız”
Yiğit sözlerine şöyle devam etti: “Uşak ilklerin şehridir. Ama artık bu yetmez; değişen, dönüştüren ve harekete geçiren şehir olmalıyız. SWM Motors gibi yatırımlar, sadece Uşak’ı değil tüm Ege Bölgesi’ni canlandırabilecek potansiyele sahip. Bu nedenle sadece Uşak’ın değil, bölgedeki tüm siyasi aktörlerin – iktidarı, muhalefetiyle – bu konuda birlik içinde hareket etmesi gerekir. Uşak Milletvekilleri, Belediye Başkanı, oda ve STK’lar bu vizyonla çalışmalı. Uşak-Banaz yolu üzerinde veya İzmir Yolu üzerinde bu projenin tesis edilebileceği, kamuya ait geniş alanlar hâlâ mevcut.”
“Yatırımcıya Güven Vermeliyiz”
“Unutmayalım; yatırımcı sadece arsa, yol, su aramaz. Aynı zamanda güven, istikrar ve yerel iradenin samimi desteğini ister. Eğer biz bu mesajı doğru şekilde verir, Uşak’ın sunduğu fırsatları anlatabilirsek, bir sonraki büyük yatırım neden bizim şehrimize gelmesin?”
“Ben Uşaklıya Güveniyorum”
“Dışarıya çıktığınızda ‘Uşak nerede, Karadeniz’de mi, Urfa’ya yakın mı?’ diyenlerle çok karşılaştık. Artık bu şehir kabuğunu kırmalı! Ben Uşak’a, bu toprakların insanına, sanayicisine, genç girişimcisine güveniyorum. Tüm yatırımcıları Uşak’a yatırım yapmaya davet ediyorum. Çünkü bu şehir buna hazır, bu şehir hak ediyor!”
“Yatırım yapılacak kentin alt yapısı kadar vizyonu da önemli”
Daha önce kaleme aldığımız yazımızda, birçok yatırımcının limanlara yakın şehirleri tercih ettiğini vurgulamıştık. Manisa, İzmir Limanı’na; Samsun ise Karadeniz Limanı’na yakın olmasıyla öne çıkıyor. Ancak SWM Motors’un tercihi liman şehri olmayan Eskişehir oldu. Bu örnek gösteriyor ki, lojistik avantajın ötesinde, yatırımcılar artık şehrin altyapısı, insan kaynağı, ulaşım olanakları ve yerel yönetimlerin vizyonuyla da ilgileniyor.
Uşak, coğrafi olarak Türkiye’nin kalbinde yer alıyor. Ankara, İzmir ve İstanbul üçgeninin tam ortasında olması, kara ve demir yollarıyla güçlü şekilde bağlanmış olması, büyük şehirlerdeki sanayi baskısından uzak ve yatırımcı için cazip maliyetler sunan bir yapıya sahip olmasıyla yatırım çekebilecek bir şehir konumunda.
“Dış yatırımcıya Uşak’ın sunduğu olanakları iyi anlatmalıyız”
Ancak unutmamalıyız ki yatırımcı sadece arsa ya da yol aramıyor; aynı zamanda güven, istikrar, yerel destek ve vizyon da arıyor. Eğer yerel yöneticilerimiz ve karar vericilerimiz, bu konularda daha aktif ve girişimci bir tutum sergileyebilirse, bir sonraki byük yatırımın Uşak’ta yapılmaması için hiçbir neden yok.
Uşak halkı olarak bu potansiyele sahip çıkmalı, yöneticilerimizi bu yönde teşvik etmeli ve dış yatırımcıya şehrimizin sunduğu olanakları kararlılıkla anlatmalıyız.
https://www.yesilsivasligazetesi.com/kaan-yigit-usak-bu-firsati-kacirma