Ünlü sunucu Erkan Yolaç, son yolculuğuna uğurlandı Ünlü sunucu Erkan Yolaç, son yolculuğuna uğurlandı

TCMB, Politika Faizini Yüzde 50 Seviyesinde Sabit Bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından bugün yapılan toplantının ardından faiz kararı açıklandı. PPK, başkanlığını Fatih Karahan'ın yaptığı toplantıda, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Piyasada önceden de beklenen bir durum olan bu karar, çoğu analist tarafından öngörülmüştü. Özellikle AA Finans Anketi ve Bloomberg HT'nin yaptığı faiz anketlerine göre, ekonomistlerin çoğunluğu politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını tahmin etmişti. Reuters'ın anketine katılan ekonomistler ise, TCMB'nin ilk faiz indirimini 4. çeyrekte gerçekleştireceğini öngörmüşlerdi. Beklentilere göre, 4. çeyrekte faizin 250 baz puan düşürülerek yüzde 47,5'e çekilmesi bekleniyor.

Bu karar, TCMB'nin son dönemde faiz politikasında uyguladığı değişikliklerin ardından geldi. Daha önceki toplantılarda faizlerde artışlar yapılmış, ancak bu sefer politika faizi sabit tutuldu. Bu karar, ekonomik büyüme, enflasyon ve döviz kurları gibi çeşitli faktörlerin dikkate alındığı bir dönemde alındı ve piyasalar tarafından yakından takip edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50 düzeyinde sabit tutma kararı aldı.

Kurulun duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşti. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etti. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Ayrıca, Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi