Ötanazi Nedir ve Hangi Ülkelerde Yasal?

Son dönemde eski Hollanda başbakanı Dries van Agt ve eşi Eugenie'nin ötanazi yoluyla yaşamlarına son vermesiyle birlikte ötanazi terimi yeniden gündeme geldi. Peki, ötanazi nedir ve hangi ülkelerde yasal?

Ötanazi Nedir?

Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, dayanılamayacak bir durumda olduğu algısıyla acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmaktır. Bu uygulama çeşitli formlarda gerçekleşebilir; aktif ötanazi doğrudan uygulama içerirken, pasif ötanazide dolaylı bir uygulama söz konusudur. Aktif ötanazide, öldürücü madde hastaya doğrudan verilirken, pasif ötanazide ise hastayı hayatta tutan makineler kapatılır veya tedaviye yönelik ilaçların verilmesi kesilerek sonlandırma yapılır.

Ötanazi Yasal Mı?

Ötanazi uygulamasının yasal olduğu ülkelerde genellikle pasif ötanazi yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır. Ancak hekim destekli intihar (physician assisted suicide) olarak da bilinen ötanazi, bazı ülkelerde yasal olabilir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde ötanazi yasaldır.

Pamukkale Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerler Pamukkale Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerler

Türkiye'de Durum Nasıl?

Türkiye'de ise aktif ötanazi yasal değildir. Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan hekim, tasarlayarak (taammüden) adam öldürme suçundan yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılır.

Hangi Ülkelerde Yasal?

Ötanazinin yasal olduğu ülkeler arasında Belçika, Hollanda, ve Lüksemburg bulunmaktadır. Hollanda, dünyada ötanaziyi yasal hale getiren ilk ülke olmuştur ve 12 yaşından büyük çocuklar için bile uygulanmaktadır. Son olarak İspanya da bu ülkeler arasına katılarak ötanaziyi yasal hale getiren ülkeler arasına girmiştir.

Etimojisi ve Anlamları

Ötanazi terimi, Fransızca "euthanasie" veya İngilizce "euthanasia" sözcüklerinden gelir. Bu sözcük, Eski Yunanca "euthanasía" yani "hayırlı ölüm" sözcüğünden türemiştir. Yunanca "eu" (iyi, hayırlı) ve "thánatos" (ölüm) sözcüklerinin birleşimiyle oluşmuştur.

Kaynak: Haber Merkezi