Yıllardır tarifeli uçak seferleri olmadığı için boş durduğu eleştirilerine uğrayan Uşak havaalanı 2024 yılının başından beri oldukça hareketli günler yaşıyor.

Erah Havacılık Akademisi ve Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi (TAFA) gibi uçuş okullarının Uşak Havaalanı’nı kiralaması ve 12 uçakla sürekli eğitim uçuşu yapmasıyla hareketlenen Uşak Havaalanı’nın “Stokaj Havaalanı” olması için çok önemli bir aşama kaydedildi.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi haber Ekibinin güvenilir kaynaklardan edindiği özel bilgilere göre, Genelkurmay Başkanlığı Uşak Havaalanı’nın stokaj havaalanı olması konusunda olumlu görüş bildirdi.
bilindiği üzere Uşak Havaalanı hem sivil, hem askeri amaçla kullanılmakta. Havaalanı’nda yapılacak her türlü işlem ve değişiklik için askerî açıdan sakınca olmadığına dair görüş alınmak zorundadır.

Askerî açıdan stokaj havaalanı olmasında bir sakınca olmadığı görünün alınmasının ardından şimdi de stokaj işlemi için ilgili şirket ve havayolları ile görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

Stokaj 2

STOKAJ HAVAALANI DÜNYADA 2 ÜLKEDE VAR

Uşak en çok hangi ülkeye ihracat yapıyor? Uşak en çok hangi ülkeye ihracat yapıyor?

Uçakların, pandemi, parça beklenmesi, operasyonel, teknik vb gibi nedenlerle, 1 hafta veya daha uzun bir süre için uçuştan çekilerek yerde yatırılması zaman zaman gerekebiliyor.

Uçmadan bekletilen uçaklar, nasıl olsa uçuş yok diye aprona park edilerek kendi başlarına terk edilmezler. Çünkü Uçak gövdesinin, sistemlerinin, motorlarının, elektronik cihazların kullanılmayacakları süre içinde güneş ışığı, sıcak, soğuk, nem gibi etkenlerden olumsuz etkilenmemeleri/bozulmamaları için koruma altına alınması gerekir.

Bu koruma işleminin adı; “Prolonged Parking/Presevation/Storage” olup kısaca “Stokaj” olarak isimlendirilir.

Stokaja alınan uçak tekrar uçuşa verileceği zaman teknik birim, uygulanan stokaj işlemini sökmek zorundadır (de-preservation).

Stokaj havalimanı UŞAK veya SİVAS a verilecek. Dünyada sadece 2 tane var birisi ABD Arizona’da diğeri ispanya’da.

STOKAJ havalimanına sahip bir Uşak, dünyada bilinen bir şehir olur. Ege Bölgesinde birçok illeri gölgede bırakabilir.

En önemlisi STOKAJ havalimanı ile 5 bin civarında yabancı ve yerli kişi istihdam olur. Bunun şehir ekonomisine katkısı çok büyük olur.

Muhabir: SALİH KILINÇ