Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın Plan ve Bütçe Komisyonu’nu ziyareti sırasında; “"Ben ekonomist değilim ama vatandaşın dövize yönelmesini, dövizi mevduat olarak kullanmasını engellemenin bir yolu vardır diye düşünüyorum.

"Nedir o? Diyelim ki Türkiye’de dövize yönelik, dövize endeksli, dolara, Euro’ya endeksli veya altına endeksli bir dijital para sistemi çıkartılabilir. Vatandaşın yatırımları bu dijital para üzerinden yaptırılabilir." Dediği için eleştiri bombardımanına tutulan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, bu öneriyi siyasetten uzak vatanın selameti için yaptığını açıkladı.

“KONUŞMAMI ÇARPITARAK RANT DEVİŞİRMEK İSTEDİLER”

Güneş, “Geçtiğimiz günlerde Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığım konuşmanın belli bir kısmını alarak, çarpıtarak, bunun üzerinden kendine rant devşirmeye çalışan gazeteciler, siyasetçiler gördüm. Hatta kendini işini yapmayıp da konuşmam üzerinden kendini aklamaya çalışanları gördüm. Ben size İşin doğrusunu söylemek isterim.

Tabii ki burada aktaracağım fikirler şahsi fikirlerimdir Adalet ve Kalkınma Partisi’ni bağlamaz. Benim 7 yıllık bir Plan Bütçe Komisyonu üyeliğim var. Dolayısıyla geriye dönüp baktığım zaman, ülkenin dönem dönem ekonomik krizlere girdiğini, dövizlerin yükseldiğini, dövizlerin yükselmesi neticesinde de enflasyonun ve faizlerin yükseldiğini ve dışarıdan sıcak paranın geldiğini yüksek yüksek faiz alıp kısa sürede dövizlerini ikiye katlayıp gittiklerini gördüm” dedi.

“TÜRKİYE'DE DÖVİZİN YÜKSELMESİNİ MANİPLE EDEREK PARA KAZANMAK İSTEYENLERİ ENGELLEMEK İSTEDİM”

Güneş, acıkmasına şöyle devam etti: “Bu nedenle Türkiye'yi döviz girmesi gerekiyor. Oluşan cari açığı büyük bir bölümü de doğalgaz petrol gibi enerji kaynaklarını harcıyoruz. İşte Türkiye'de dövizin yükselmesini maniple ederek para kazanmak isteyenler ve vatandaşlar da döviz olarak bunlara katıldığında, dövizin yükselmesine neden olmaktadır. Döviz yükselince enflasyon yükselmekte ve arkasından da faiz yükselmektedir.

Ben, bu döngüyü nasıl kırabiliriz? diye uzun süre düşündüm Tabii ki ben bir Ekonomist değilim bu konuda ekonomistlerin fikirleri benim için çok önemli ama muhalefetten olsun diğer yerlerden olsun, bu konuyla ilgili bir çözüm üreten biri yok. Hepsinde çözüm aynı. Döviz yükseldiği zaman faizleri yükselteceksiniz ve yüksek faiz vereceksiniz. Daha sonra da döviz düşecek

Bazıları diyebilir ki; “İşte sizin, adaletiniz, demokrasiniz daha iyi olsa döviz böyle yükselmezdi.” Bunu muhalefet partileri söylüyor. Bu doğru değil. Neticede şu var. Burada sizin bir kırılganlığınız var.

Eğer,  Türkiye'nin çıkarları Emperyalist güçlerle çıkarlarıyla çatıştığında her zaman müdahale olabilir bunun sizin adaletinizle demokrasinizle uzaktan yakından ilişkisi olmayabilir gençliğimiz dönemlerde Trump da bunu itiraf etti Türkiye'ye ekonomik bir saldırı yaptık dedi Biz bunu nasıl önleyebiliriz 1980 yılından sonra serbest piyasa ekonomisine geçmişiz. Türk lirasının yurt içi ve yurt dışında serbest dolaşımına izin vermişiz, buraya kadar sorun yoki Dünyada, kendi parasını kullanan hem dövizi hem kendi parasını kullanan devletler var Ayrıca dövizi yatırma aracı olarak kullanan bizim gibi ülkeler var.

İYİ Parti Uşak Teşkilatı Sigorta Pazarının yıkılmasına karşı İYİ Parti Uşak Teşkilatı Sigorta Pazarının yıkılmasına karşı

Günes-8

Normal durumlarda%30 35 olan döviz mevduatı bu gibi durumlarda %60 %65'lere çıkmak durumunda kalıyor. Bu da şunu gösteriyor döviz de çalıştığımız ülkelere bütün kazancımız gitmektedir.

Ben bunu nasıl önleyebilirim çabasındayım Dolayısıyla Bunun için de ortaya bir fikir attım

Bunu önleyebilmek için de dövize dayalı altına dayalı değerli cinsinden dijital bir para çıkarsak vatandaş ekonomik krizlerden kendini korumak zorunda hissettiği zaman bu bunlardan alabilse bu krizleri biz önleyebilir miyiz diye düşündüm

Bazıları diyebilir ki; “Ya, Bunu zaten kur korumalı sisteminde yaptınız. Ancak kur korumalı sistemden önce ateş çok yükselmişti. O onu düşürmek ve sabitlemek için yaptık. Bunu normal zamanda yaptığımız zaman dövizin yükselmesini önlemiş olacağız. Dolayısıyla da Enflasyonun yükselmesini önlemiş olacağız diye düşündüm. Geçmiş dönemlerde 1980'li 90'lı ve 2001 ve 2008 yıllarında krizleri yaşadık buradan mutlaka kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum.

Tabii ki bu işe ekonomistler çok daha iyi bilir. Ama ekonomist olmayan insanların da fikri olmayacak diye bir kaide yok. Bu işleri sadece ekonomistler bilseydi, dünyada ekonomistlerden başka zengin olmazdı.

Ekonomistler haricinde ilkokulu ortaokulu lise mezunu çok zenginler de var. Dolayısıyla bu bir çözüm önerisidir. Kabul olur veya olmaz. Ekonomistlerden veya diğer partilerden çözüm önerisi olan varsa önerebilir. Bizim temel amacımız ülkemizin zarar görmesini nasıl önleyebiliriz? Bunun parti ile bir alakası yoktur. Ülkemizle alakalı bir şey.

Biz emeklerimizi niçin yabancılara sömürtelim? Niçin dövizi yükselttirerek enflasyonist bir ortam yaratalım? Temel amacımız bunu önlemektir.

Bu konuda vatandaşlarımızı ilk elden bilgilendirmek istedim saygıyla selamlarım.

Muhabir: SALİH KILINÇ