Uşak'ta yaklaşık 50 dekarlık alanda yetişen ve ender görülen bir şakayık türü olan İtecik Lalesi, baharın gelmesiyle çiçek açtı.

Itaceki (1)

Kayaağıl Köyü sınırlarındaki yaklaşık 1200 metre rakımlı İtecik Tepesi'nde yetişen, halk arasında İtecik Lalesi olarak bilinen "Paeonia Peregrina"nın çiçek açması nedeniyle Vali Dr. Turan Ergün'ün katılımıyla etkinlik düzenlendi.

Itaceki (2)

Etkinliğe Vali Dr. Turan Ergün’ün yanı sıra, Uşak Vali Yardımcısı Olgun Öner, Uşak Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fahri Semiz, Uşak Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu ve Uşak Doğayı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin katıldı.

Itaceki (3)

Etkinlik, Vali Ergün ve beraberindekilerin İtecik Tabiatı Koruma Alanı'nı ziyareti ile başladı. Koyu kırmızı rengiyle çiçeklenen bitkiyi inceleyen Vali Dr. Turan Ergün, ender görülen bitkinin yetiştiği 50 dekarlık alanın, 2020 yılında "İtecik Lalesi Tabiatı Koruma Alanı" olarak ilan edildiğini anımsattı.

Itaceki (4)

Hafta sonu Uşak’ta sinema keyfi: 7 film vizyona girdi Hafta sonu Uşak’ta sinema keyfi: 7 film vizyona girdi

Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu, endemik birçok türü bünyesinde barındırdığını söyleyen Vali Dr. Turan Ergün, bu türlerin korunması bilincinin her geçen gün arttığına işaret etti.

İtecik Lalesi'ni koparmanın cezasının 247 bin lira olduğunu aktaran Vali Dr. Turan Ergün, şöyle devam etti: "Ben şuna inanıyorum, sadece cezayla değil... Bunun değerini anlasın vatandaşlarımız, zaten koparmaz. Bizim sahip çıkmamız lazım. Bize özgü bir değer. Onu korumamız lazım. Ben vatandaşlarımızın, Uşaklıların bunun bilincinde olduğunu düşünüyorum. Yani cezadan çok sahip çıkarak korunur bunlar. Ben buna inanıyorum ama 247 bin lira da cezası var koparmanın."

Etkinlikte, çiçek açan İtecik Lalesi'nin fotoğraf ve görüntüleri çekildi.

Vali Dr. Turan Ergün daha sonra dağ yürüyüşü yaparak yaklaşık 1,5 kilometre mesafedeki yangın gözetleme kulesine çıktı, görevlilerle sohbet etti.

Itaceki (5)

Muhabir: SALİH KILINÇ