Yapılan meteorolojik tahminlere göre; ilimizde pazartesi gününden itibaren beklenen ve halk arasında “Kırkikindi yağmurları” olarak bilinen yağışlar; sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, kuvvetli yağış ve rüzgâr gibi olumsuzluklara neden olabilir.

Şiddetli yağışların tüm yurtta beklendiği ve hava sıcaklıklarını mevsim normallerinin altına çekmesi bekleniyor.

Sivaslı'dan Hollanda'ya uzanan macera Sivaslı'dan Hollanda'ya uzanan macera

Halk arasında 40 gün sürdüğü ve ikindi vakti yağdığına inanılan kırkikindi yağmurları, daha çok denizden uzak, iç kesimlerde görülen bir hava olayıdır. Ani sağanak yağmur ve şiddetli dolu yağışları da görülebiliyor.

Kırkikindi yağışlarının pazartesi gününden başlayacağı öngörülüyor. Ancak burada Uşak Belediyesi’ne büyük bir görev düşüyor. Havaların uzun süredir kurak geçmesi ve yağış olmaması yağmur mazgallarının tıkanmasına neden olabilir.

Bu yüzden şiddetli yağışlar sonrası, cadde ve sokakları sel basmaması için rögar ve mazgalların Uşak Belediyesi tarafından derhal temizlenmesi gerekiyor.

Sel 3

KIRKİKİNDİ YAĞMURLARI NEDİR?

Kırkikindi yağmurları, Anadolu’da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında Kırkikindi yağışları denmiştir. Lakin, 40 gün sürmelerinin bilimsel bir dayanağı yoktur. Bu konveksiyonel yağışların dönem aralıkları sinoptik koşullara göre yıldan yıla fark edebilmektedir.

Kaynak: BÜLTEN