Uşak Valiliğinin taşınsa bile valilik binasının şehrin hafızası olarak ayakta kalmasını isteyen Uşaklılar, valilik binasının Uşaklıların vazgeçilmezi olduğunu belirterek binanın başka amaçlarla kullanılmasını istediler ve yıkılmaması için sosyal medyadan çağrı yaptılar.
UŞAK’IN ŞEHİR HAFIZASI YOK EDİLİYOR
Uşak Lisesi, Besim Atalay Ortaokulu, Kız Meslek Lisesi, Uşak Belediye Binası, Meteoroloji Müdürlüğü binası, Uşak Adliyesi, her biri Uşak’ın sembol yapıları niteliğindeydi. Yapıldıkları dönemin özelliklerini yansıtan, şehrin karakteristik özünü teşkil eden bu yapılar, yerine getirdikleri görev itibarıyla, birçoğumuzun yaşam macerasında anlamlı birer arka plan olmuştu.
Daha önce valilik binası önünde Atatürk anıtı, Atatürk’ün parmaklarını griye doğar açarak “halkım ve ben” teması işlendiği halde, Uşaklılar arasında “Hükümete 5 çay” olarak yıllarca şaka konusu olmuştu.
Kızlarla veya birbiriyle buluşmak isteynler adres olarak “Hükümet önü, heykel önü” diye randevulaşmışlardı. Daha da önemlisi, tüm binalar 1953 yılında il olan Uşak’ın hafızası konumundaydı. Ne yazık ki bu binalardan şu anda bir tek Uşak Valilik binası ayakta. O da Millet bahçesi projesi kapsamında yıkılacağı günü bekliyor. Yerine büyük bir meydan yapılacağı söyleniyor.
Uşaklılar, Uşak’ın son hafızası olan bu yapının yıkılmaması için çabalıyor. Emekli Yarbay, Erhan Karslı, sosyal medyadan tüm Uşak halkına çağrıda bulunarak şehir olarak binaya sahip çıkılmasını ve yıkımının engellenmesini istedi.
Karslı; “Sevgili Uşaklılar, Daha önce bildiğiniz gibi; Uşak Lisesi, Besim Atalay Orta Okulu, Kız Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi yıkıldı ve yeri tarla oldu.
Tüm karşı çıkmamıza rağmen belediye binamız da bu yıkılanlar arasında yerini aldı.
Şimdi sırada hükümet binamız var. Lütfen Uşaklılar olarak bu binayı bari kurtaralım.
Bir şehrin hafızası vardır, hatıraları vardır, bu binalar bizim vazgeçilmezimizdir.
Bütün Uşak'lı hemşerilerimizi birlik olmaya davet ediyorum. Belki bir kamuoyu yaratabiliriz. Valilik taşınabilir ama bu bina çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Batı ülkelerinde bu tip binalar korunur. Biz de maalesef yıkma yoluna gidiliyor.
Buradan başta sivil toplum kuruluşları, Uşak dernekleri ve Uşak'a sahip çıkan herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.