Türkiye'nin ilk Agro-Kütüphanesi Banaz Halk Kütüphanesi, Federation of Library Associations and Institutions/Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) tarafından bu yıl 9.'su gerçekleştirilecek olan Yeşil Kütüphane Projeleri kategorisinde ödüle layık görülerek dünya çapında 5 Kütüphane arasında yer almış ve ödül törenine İspanya-Barselona'ya davet edildi.

Agro 3

BU başarıyı kutlayan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün; “Türkiye’nin ilk Agro-Kütüphanesi, kütüphanecilik alanında dünyada en geçerli kurum olan “İFLA International Federation Library Asssociations and Institutions / Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) tarafından bu yıl 9. Gerçekleştirilecek olan Yeşil Kütüphane Projeleri kategorisinde ödüle layık görülerek dünya çapında 5 kütüphane arasında yer almış ve ödül törenine İspanya Barselona’ya davet edilmiştir.

Emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Agro (2)

Uşak’ta gerilim dolu anlar Uşak’ta gerilim dolu anlar

Banaz'da UNDP desteğiyle kurulan yeni kütüphane, çevre dostu tarımı desteklemek için teori ile pratiği birleştirecek

Uşak ilinin Banaz ilçesinde kurulan Türkiye'nin ilk tarım kütüphanesinin açılışı, 7 Kasım 2022 tarihinde, ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik “Ekmeğin Hikayesi”, “Kuş Yuvası Boyama” ve “Tohum Bombası” atölyelerinin de yer aldığı bir etkinlikte kutlandı. Banaz İlçe Halk Kütüphanesi'nin ev sahipliği yaptığı girişim, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Kütüp-Anne Platformu ortaklığıyla hizmete açıldı.

Festival havasındaki açılışa, Uşak Valisi Turan Ergün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan ve Banaz Belediye Başkanı Zafer Arpacı da katıldı.

“Agro-kütüphanenin güzelliği, geleneksel kütüphane işlevlerini, bölge halkının bahçede yeni nesil tarım uygulamalarını test edebileceği bir pratikleme imkanıyla birleştirmesi.” diyen UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, sözlerini şöyle sürdürdü: “Küresel olarak açlığın arttığı ve iklim değişikliğinin günlük bir tehdit oluşturduğu bir zamanda, bu tür çabalar yeşil yaşam tarzlarını teşvik etmek için hayati önem taşıyor.”

Agro-kütüphane, 2021’de UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı tarafından düzenlenen Sosyal İnovasyon Destek Programı'nın 10 kazananından biri oldu. Girişim, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın neredeyse tamamını başarılı bir şekilde bir araya getirmesi sayesinde 422 başvuru arasından öne çıktı.

“Sosyal inovasyon ödülümüzü, teorik ve pratik süreçlerin bir arada çalıştığı entegre bir sistem oluşturmak için kullandık.” diyen Kütüp-Anne Platformu ekibi üyesi Ziraat Mühendisi Sibel Maraş, “Agro-kütüphane ile başta çocuklar olmak üzere tüm bireyler, tarımsal üretime dair her türlü soruya yanıt bulurken, sınıfta ve kitaplardan öğrendiklerini bahçede bizzat deneyimleme fırsatı bulacaklar.“ şeklinde konuştu.

Muhabir: SALİH KILINÇ