Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak’ta Mayıs ayında meydana gelen asayiş olaylarıyla ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Uşak valilik toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına; Uşak Emniyet Müdürü Mehmet Ali Kolcu ve  Uşak Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Fahri Semiz katıldı.

Vali Ergün sözlerine; “geçtiğimiz Mayıs ayında Uşak’ta toplam 1374 asayiş olayı meydana geldiği ve  bu olaylardan yüzde 82’si aydınlatıldığı bilgisini vererek başladı.

İşte Ergün’ün 2024 yılı Mayıs ayı asayiş olaylarını değerlendirmesinden bazı notlar:

ASAYİŞ OLAYLARINDA YÜZDE 14 BİR AZALMA VAR

Bizim için en önemli olayalar, asayiş olaylarıdır. Geçen ayki asayiş olaylarını incelediğimizde bir önceki yılın Mayıs ayına göre yüzde 14’lük bir azalma söz konusu. Geçen yıl 1065 olan asayiş olayları bu yılın Mayıs ayında 1065’e düşmüş durumdadır. Asayiş olaylarında son beş aylık süreçte aydınlatma oranı da yüzde 90,4 oldu.

Asayiş olaylarını iki ana başlık altında inceliyoruz:

1-       Kişilere karşı işlenen suçlar

2-       Mal varlığına karşı işlenen suçlar.

Aynı dönemde kişilere karşı işlenen suçlar 485’ten 458’e düşmüş ve yüzde 5’lik bir azalma göstermiş, kişilere karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımızda yüzde 94,7 olarak gerçekleşmiştir.

Mal varlığına karşı işlenen suçlarda olay sayısı 231’den 179’a düşmüş ve yüzde 22 oranında bir azalma görülmüştür. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranımız ise yüzde 67,5’tir. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda bu yılın başından beri yaşanan azalmayı hep birlikte görüyoruz.

KADINA ŞİDDET GÖSTEREN 3 KİŞİYE ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILDI

Yarın Eşme ilçe merkezi ve köylerinde elektrik kesintisi var Yarın Eşme ilçe merkezi ve köylerinde elektrik kesintisi var

İlimizde kadına yönelik şiddet olaylarında 123 olay meydana gelmiş, 74 koruyucu tedbir alınmış 182 önleyici tedbir uygulanmış 3 adet te elektronik kelepçe takılmıştır. Kadına şiddet olayları bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalmıştır.

Biz, sen başından bu yana yüzde 20 oranda aile içi şiddette bir azalma yakalamıştık. Geçtiğimiz ay bu oran yüzde 2,5’lar seviyesine inmiş. Gerçekten  bir azalma var. Ama bu azalmanın oranı düşmüş.

 BİR AYDA 39 ASAYİŞ UYGULAMASI YAPILDI

Uşak ilimizde son bir ay içerisinde 39 asayiş uygulaması gerçekleştirmişiz. Bunların bir kısmı ulusal düzeyde yapılmış uygulamalara entegre uygulamalar, bir kısmı da Uşak ilinde kendi aldığımız kararlar neticesinde yaptığımız uygulamalardır.

Bu kapsamda toplam 29 bin 300 araç kontrol edilmiş, 418 bin 822 şahısta sorgulanmıştır. Bir önceki yılın Mayıs ayına göre bu yılın Mayıs ayında sorgu yapılan şahıs sayısında yüzde 107’lik bir artış görülmüştür.

ARANAN 182 KİŞİ YAKALANDI

Aranan şahıslarda geçen ay Uşak’ta hakkında mahkemelerce kesinleşmiş cezası bulunan ve aranan 182 kişi yakalandı. Bu şahıslardan:

Hakkında 0 ile 5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan kişi sayısı 157

5 ile 10 yıl arasında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 18 kişi

10 yıl ve üstü kesinleşmiş hapis cezası olan 7 şahıs bulunmaktadır.

Kesinleşmiş hapis cezası bulunup yakalanan şahıs sayısında artış oranı yüzde 2,2’dir.

Bu konuda ben üç örnek vermek istiyorum:

Konut dokunulmazlığından 16 yıl 9 ay 5 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir kişi,

Dolandırıcılık suçundan kesinleşmiş 20 yıl 6 ay hapis cezası olan bir kişi,

Yine hırsızlık suçundan kesinleşmiş 21 yıl 3 ay hapis cezası olan bir kişi geçtiğimiz ay yakalanarak cezaevine gönderildi.

KOM ŞUBE EKİPLERİ 1 MİLYON 872 BİN TL VERGİ KAYBINI ÖNLEDİ

Kaçakçılık ve organize suçlarda 2024 yılından itibaren Sayın İçişleri Bakanımızın talimatıyla planlı çalışmalara ağırlık vermeye başladık. Bu kapsamda geçen bir ya içerisinde kaçakçılık ve organize suçlarla ilgili 48 olayda 103 şüpheli şahsa işlem yapmış, 12 milyon 454 bin doldurulmuş makaron, 50 bine yakın boş makaron ve kaçak tütün gibi değişik malzemelerin yakalanmasını örnek olarak gösterebiliriz.

Uşak’ta KOM Şube ekibinde bulunan arkadaşlarımızın çalışmaları sonucu önledikleri vergi kaybının 1 milyon 872 bin lira olduğunu da buradan ifade etmek istiyorum.

ÇOK SAYIDA TABANCA VE TÜFEK YAKALANDI

Geçtiğimiz mayıs ayında yapılan önemli KOM operasyonlarına gelince;

16 Mayıs’ta yapılan bir operasyonda 5,5 milyon dolu makaron ele geçirildi.

21 Mayıs tarihinde bir operasyonda 8 adet tabanca ve uzun namlulu tüfek ele geçirildi.

8 DÜZENSİZ GÖÇMEN VE 1 ORGANİZATÖR YAKALANDI

Nisan ayında başlayan ve mayıs ayına sarkan bir operasyonda bir adet MP 5, 12 adet tabanca, 3 adet tüfek 67 adet fişek ele geçirilmiş, 17 şüpheli hakkında işlem yapılmış ve bu şüphelilerden 6’sı da tutuklanmıştır.

Göçmen kaçakçılığı kapsamında ilimizde bir ay içerisinde 6 operasyon yapılmış bir organizatör ve 8 düzensiz göçmen yakalanarak gerekli işlemlerin yapılması için Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edilmiştir.

Geçtiğimiz ay ilimizde narkotik suçlar kapsamında 77 olay meydan gelmiş, 126 şüpheli hakkında işlem yapılmış, bunların 6’sı tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir.

Geçen ay, esrar, metamfetamin gibi uyuşturuculardan 280 gram, bonzai 341 kullanımlık, 661 adet sentetik hap ve 46 bin 87 adet haşhaş ve kenevir ele geçirilmiştir.

Narko rehber kapsamında 955 kişiye ulaşılmıştır.

SİBER SUÇLARLA İLGİLİ 7 KİŞİ YAKALANDI

Siber suçlarda toplam 95 olay gerçekleşmiş, 4 şüpheli şahıs takibata uğramıştır. Siber suçlarda Ankara merkezli 21 ilde yapılan operasyon kapsamında 7 kişi yakalanarak Ankara’ya gönderilmiştir

Güvenli okul güvenli eğitim kapsamında sen başından bu yana polis ve jandarmamız toplam 5751 ekiple 15 bin 884 personelimizin katılımıyla 8170 defa okul çevresinde 12 bin 163 adet umuma açık yerlerde ve 5018 adet de okul servis araçlarında denetim yapmış, bu kapsamda 103 bin 148 şahısta sorgulanmıştır.

Trafik kazalarını bir türlü azaltamadık. Geçtiğimiz mayıs ayında kazalarda yüzde 22’lik bir artış var. Kabaca her ay yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişen artışlar yaşanmaktadır. Yalnız yaralamalı kazalarda yüzde 20 bir azalma görüyoruz.

Geçen yılın mayıs ayında hiç ölümlü trafik kazası yaşamamışken bu yılın Mayıs ayında yaşadığımız 2 ölümlü kaza ile artış oranı yüzde 200 olmuştur.

Muhabir: SALİH KILINÇ