Uşak ve ilçelerinde baharın gelişiyle birlikte yağışlar bereket getirdi. Kuzugöbeği mantarı da toprak yüzüne çıkmaya başladı. Bu yıl yağışların bol olması özellikle köylerde ve kırsal bölgelerde mantar sezonunun verimli geçeceğine işaret etti, Mantar sevdalıları kuzugöbeği sezonunun başlamasıyla birlikte ormanlık alanlara akın etti. Lezzeti yararları vede ticari anlamda ciddi miktarlara satılması halkın bu yönde ilerlemesini sağladı. Kuzugöbeği mantarının özellikle nemli, rutubetli ve yanmış ormanlık alanlarda daha fazla görülmesi dikkat çekti.
Kuzu göbeği mantarı 1500-3000 tl Aralarında alıcı buluyor.
Geçtiğimiz yıl Uşak genelinde yaşanan orman yangınlarının ardından, bu sezon bu bölgelerde kuzugöbeği mantarlarının yoğun olarak çıkması mantar severleri sevindirdi.
Kuzugöbeği Mantarı Nerelerde Bulunur?
Kuzugöbeği mantarı, genellikle:
Meşe ve çam ormanlarında,
Nemli, rutubetli bölgelerde,
Yanmış orman arazilerinde,
Dere kenarlarında ve dağlık alanlarda bulunur.
Merkez, ve ilçeleri ile ormanlık köylerde yoğun şekilde rastlanmaktadır.
Kuzu Göbeği Mantarı Nasıl Pişirilir?
Kuzugöbeği mantarı oldukça lezzetli, fakat doğru pişirilmesi gereken bir mantar türüdür.
Pişirme önerileri:
Mantarlar iyice temizlenmeli ve bol suyla yıkanmalıdır.
5-10 dakika haşlandıktan sonra süzülmeli, ardından kavurma ya da sote şeklinde pişirilebilir.
Krema, tereyağı ve soğanla yapılan tarifler yaygındır.
Yumurtalı ya da etli yemeklerde de kullanılabilir.
RESİMDEKİ KUZUGÖBEĞİNE BENZEYEN MANTARA AMAN DİKKAT
Dikkat edilmesi gereken önemli bir tür var buda kuzugöbeğine benzemesi ciddi risk taşıyor, Gyromitra esculenta Adındaki Kuzugöbeği Ebesi diye bilinen bir tür ilginç şekliyle ve Ölümcül ZEHİRLİ
Toksinler ihtiva etmesiyle mantar avcılarının çok iyi tanıması gereken bir türdür. Türkiye’de sıkça karşılaşılan bu türe, yöresel olarak yalancı kuzugöbeği, kuzugöbeği ebesi, Ekşi Memet, sahte morel, derviş mantarı gibi isimler verilmiştir.
Gyromitra esculenta (Yalancı Kuzugöbeği, Ekşi Memet Mantarı) türü, yenilebilir Morchella türleri ile çok karıştırılmakta ve ülkemizde özellikle kırsal bölgelerde halkımız tarafından tüketilmektedir. İçerisinde bulunan Gyromitrin bileşeninin etkileri, her ne kadar bazı işlemler ile etkisi azaltılabilsede, çiğ veya az pişmiş tüketimde “ÖLÜMCÜL ZEHİRLİ” bir mantar türüdür. Gyromitra ailesine ait içeriğinde gyromitrin: MMH: Mono
Methyl-Hydrazine bileşeni bulunmayan türler olsa da ayırt etme zorluğundan dolayı kesinlikle hiç bir şekilde tüketme çabasına girilmemesi gerekmektedir. Gyromitra esculenta – Kuzugöbeği Ebesi zehirlenme belirtileri karaciğer lezyonları / hepatik koma, hemoliz, şiddetli gastroenterit (ishal, kusma),spazm (konvülsiyon), vücutta koordinasyon kaybı, baş dönmesi,yüksek ateş şeklinde ortaya çıkar. Özellikle yüksek ateş bulgusu giyromitrine zehirlenmesinde ortaya çıkar. Zehirlenme belirtileri genellikle mantar tüketiminden sonraki ilk 5-12 saat arasında gözlemlenmektedir. Fakat bazen 48 saatin üstünde herhangi bir belirti görülmediği de resmi hastane kayıtlarında görülebilmektedir. Kuluçka süresi uzun olan mantar zehirlenmelerinden birisidir. Bu mantar türü, özellikle Morchella familyası dahilindeki “Kuzugöbeği Mantarı” türleri ile karıştırılmaması gereken tehlikeli bir tür olup, toplayıcılıkta çok dikkatli olunmalıdır.