ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından yapılan açıklamaya göre, Meksika'nın Chiapas eyaletinde meydana gelen depremin merkez üssü, Brisas Barra de Suchiate bölgesinin 17 kilometre güneybatısı açıklarında tespit edildi. Deprem, yerin 75,4 kilometre derinliğinde gerçekleşti ve etkisi komşu ülke Guatemala'da da hissedildi.

Deprem3

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de 2020 yılında yaşanan depremi hatırlatarak, 7,3 büyüklüğünde bir deprem uyarısında bulundu. Sığacık Mahallesi'nde bulunan marinanın genişletilmesine karşı düzenlenen eylemlere katılan Ercan, tsunami tehlikesine dikkat çekti.

Sığacık Sosyal Tesis Alanı'ndaki eylemde konuşan Prof. Dr. Ercan, "Deniz doldurulamaz. Koy doldurulamaz. Benim elimden gelse bunların hepsini yıktırırım ve yeniden Küçük Limanı tekrar gelecek nesiller için oluştururum" dedi. 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından Sığacık Mahallesi'nde bir kişinin yaşamını yitirdiği tsunamiye atıf yapan Ercan, daha büyük bir tsunami riskine işaret etti.

Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri Muğla'nın Doğal Güzellikleri Ve Gezilecek Yerleri

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın uyarıları şu şekilde:

  • Depremin resmi büyüklüğü 6.6 olsa da gerçek büyüklüğü 7'dir. Bir doğa olayının meydana gelmesi durumunda gelecekte en az o büyüklükte bir olayın daha yaşanacağı doğanın kuralıdır.
  • Bu yaşanan tsunami belki ilk süpürtü dalganız olabilir ancak gelecekte daha büyük olaylar yaşanabilir. Bir sonraki tsunami dalgasının büyüklüğünün 7.3 civarında olabileceği tahmin ediliyor.
  • Bu sadece Sisam'da değil, Girit, Rodos, İkaria veya Sakız Adası gibi çevredeki adaları da etkileyebilecek bir deprem ve tsunami tehlikesi taşımaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın uyarıları, bölgedeki deprem ve tsunami hazırlıklarının önemini bir kez daha vurguluyor.

Deprem2-1

Kaynak: Bülten