Uşak Ticaret Borsası (UTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, arpa ve buğday hasadının geciktiğini, üreticinin verim ve kalite sorunu yaşadığını kaydetti. Sezer, Uşak ve yöresinde aşırı yağmur ve dolu yağışı yüzünden meyve ağaçlarının da büyük zarar gördüğünü ve verim kaybı yaşandığını, bu durumun fiyat olarak tüketiciye olumsuz yansımasını öngördüğünü açıkladı
Sezer, yağış yüzünden üretim yapamayan tütün üreticinin tüccardan avans olarak aldığı paranın karşılığını verememesinden dolayı tüccarla üreticinin de karşı karşıya gelmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi.
“Yağışlardan dolayı harman ve hasat zamanı gecikti”
Nisan ayından beri yaşanan sağanak yağışların Haziran ayına sarkmasından dolayı hububat ürünlerinde hasadın gecikmesine neden olduğunu belirten Sezer, “Dolaysı ile ürünlerde zayiat görülmekte. Ürünlerde tozlaşma tabir edilen olayın yağmurdan dolayı meydan gelmemesi yüzünden verim kaybına yol açacağı kaçınılmazdır.
Bu yüzden de harman ve hasat zamanın gecikeceğinden endişe etmekteyiz. Hasat işlemi yapıldığında da nem oranının yüksek olacağını öngörmekteyiz. Bu durumun da üretici açısından büyük verim kaybına yol açacağı beklentisi içerisindeyiz” dedi.
“Meyve üretimi de azaldı fiyatları tüketiciye olumsuz yansıyacaktır”
Meyve ağaçlarında aşırı yağışlardan dolayı mantar hastalığı görüldüğüne dikkat çeken Sezer, “Kiraz, erik, şeftali gibi meyve ağaçlarında dolu ve yağmurlardan dolayı ağır hasarlar olduğunu tespit ettik. Bu da tüketiciye fiyat olarak hiç kuşkusuz olumsuz yansıyacaktır” tespitini yaptı.
“En büyük sorunu tütün üreticisi yaşayacak görünüyor”
Sezer, “Ulubey, Eşme ve Karahallı ilçelerinde üretim yapan tütün üreticimiz, yine aşırı yağışlar yüzünden büyük kayıplar yaşadı. Aşırı ve şiddetli yağışlardan dolayı arazide çalışma yapılamadı ev fidanlar toprakla buluşamadı.
Tütün üreticilerimizin pek çoğu sözleşmeli üretim yaptığı için satacağı tütün bedelinin yüzde 60 - 70 oranında miktarını alıcı firmalardan avans olarak almıştı. Tütün fidanları toprakla buluşamadığı için büyük bir oranda üretim yapılamayacak ve üretici mağdur olacak. Üretici ve tütün alımı yapan firmalara karşı karşıya gelecek” diyerek bu konuda duyduğu endişeyi de dile getirdi.
“Tek Umudumuz iklimin mevsim normallerine bir an önce dönmesi”
UTB Başkanı Mustafa Sezer, “Küresel iklim değişikliğinin sonucu olan zamansız ve düzensiz yağışlar, özellikle tarım zamanında ciddi sorunlar yarattı ve zararlara neden oldu. Üreticilerimiz, hava şartlarının bir an önce normale dönmesini ümit etmektedir. Eğer önümüzdeki günlerde hava şartları normale dönerse; Uşak’ın batısında yer alan Sirge köyü, Eşme ilçesi Güllü köyü gibi yerleşim alanlarında yani, ilimizin güney ve güneybatısından itibaren Kurban Bayramı sonrası 28 – 30 Haziran tarihleri gibi arpa hasadının başlayacağı beklentisi içerisindeyiz” dedi.
“TMO Hububat alım fiyatlarını olumlu buluyoruz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan TMO hububat alım fiyatlarını da olumlu bulan Sezer, “TMO hububat alım fiyatlarını üreticimizi tatmin eder seviyede buluyoruz. TMO’nun çay, fındık gibi tarım ürünlerinde enflasyon oranında verdiği fiyat hububat alımlarına da yansımıştır.
Devlet TMO’nun alım fiyatlarına ilaveten hububatta ton başına 500 TL primde veriyor. Ama sıkıntı şurada: Yukarıda belirttiğim, aşırı yağılardan dolayı hububat üretiminde yaşanan olumsuzluklardan dolayı TMO’nun ürünlerimizde TMO’nun talep ettiği kaliteyi ve standardı yakalayabilir miyiz? Burası belirsiz.
Özel sektörün hububat alım fiyatları da TMO’ya yakındır. Piyasa arz talep doğrultusunda dengeyi sağlayacaktır” ifadesini kullandı.
(SALİH KILINÇ / ÖZEL HABER)