Gediz Nehri (2)

Nehirde yaşanan kirliliğin en büyük nedeni olarak ta Gediz OSB’nin atıklarının Gediz Belediyesi evsel atık arıtma tesisine bağlanması ve tesisin kapasitesinin yetersiz kalması gösterildi.

İç Batı Anadolu’daki Murat, Eğrigöz ve Şaphane dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşan 401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri, sularıyla 17 bin 500 kilometrekarelik bir havzada tarım yapılmasını sağlıyor.

Ancak, Gediz ilçesinde bulunan ve yaklaşık 50 fabrikanın yer aldığı Gediz OSB’nin atık sularının Gediz Belediyesi evsel arıtma tesisleri ile bağlanmasıyla bir anda büyük bir kirlilikle karşı karşıya kaldı.

Çorum'da Otomobil  Devrildi: Yaralılar Var Çorum'da Otomobil Devrildi: Yaralılar Var

Evsel artma tesisinin kapasitesi Gediz OSB’nin sularını arıtmada yeterli gelmeyince, nehirde kirlilik ve dayanılmaz kötü bir koku oluştu. Arıtma tesisinin ilk suyunun döküldüğü köy olan Fırdan, sonra Aksaklar, Abide, Çeltikçi, Yenikent ve Ilıca köylüleri kötü kokudan ve suyunun kullanılmaz hale gelmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Gediz Nehri suyu bu şekilde kirlenmeye devam ederse, nehir yatağı üzerinde bulunan Uşak, Manisa ve nehrin denize döküldüğü son nokta olan İzmir Bakırçay köyleri de bu kirlilikten nasibini almaya aday görülüyor.

Gediz Nehri (1)

Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu eski Başkanı Ramazan Kurt, https://www.yesilsivasligazetesi.com/İnternet Haber Sitesine yaptığı açıklamada; “Gediz Nehri leş gibi kokmakta kokusu köyün içine kadar gelmekte. Çektiğimiz sorunun bir an önce giderilmesini istiyoruz” dedi.

Kurt, “Gediz Belediyesi evsel arıtma tesisi bu OSB’nin pisliğini arıtamıyor Biz, bu pisliği çekmek zorunda değiliz. Kursunlar arıtma sistemini kim yapıyorsa gereğini yapsın. Artık bu leş koku köyümüzün insanların sağlığını tehdit ediyor. İçme suyumuz kirlenen çayın 10 metre yakınında. Gerisini siz düşünün arazilerin yanına varamaz olduk kokudan.

Yakında bu kirlilik, Uşak, Manisa ve Bakırçay köylülerini de çok rahatsız edecektir. Zaten birçok köylümüz bu sulardan tarım yapıyor. Bu kirlilik mutlaka bir an önce önlenmelidir” diye dert yandı.

Gediz Nehri (3)

Muhabir: Salih Kılınç