Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemodiyaliz tedavisi alan 75 hasta haftanın 3 günü 4 saat hastaneye gelerek diyaliz makinesine bağlı kalıyor. Hastanede yapılan bir anket ile diyaliz alan hastaların yaşam kalitesinin düşük, kaygılarının da yüksek olduğu tespit edildi. Diyaliz hastalarının yaşam enerjisini yükseltmek ve tedavi alırken geçirilen sürenin daha verimli geçirilmesi üzerine İç Hastalıkları Nefroloji Öğretim Üyesi Doç Dr. Zelal Adıbelli tarafından bir tez yazılıyor. Hemodiyaliz hastalarının moral ve motivasyonunu yükseltmek için Uşak Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri eşliğinde hastalara çeşitli sanatsal faaliyetler yaptırılıyor.

Diyaliz 34 (2)

Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden El Sanatları Öğretmeni Zarife Öztürk Çekçek ve Müzik Öğretmeni Özge Şahin İydir’in Çalışmaları sayesinde diyaliz hastalarının moral motivasyonları yükseliyor.

Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Profesör Ender Hür, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Uşak’ta 17 Eylül Salı günü hava durumu nasıl? Uşak’ta 17 Eylül Salı günü hava durumu nasıl?

Hür, “Genel olarak hemodiyaliz, hastaları son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle böbrek yerine koyma tedavisi olarak hastalara uyguladığımız bir tedavi yöntemi. Türkiye’de yaklaşık 60 bin hemodiyaliz hastası bulunuyor. Hemodiyaliz hastalığı, toplum olarak çok farkında olmasak da çok ciddi, yaşam beklentisinin düşük olduğu bir hastalık.  Beklenen yaşam süresinin 5’te 1’i kadar. Hastaların yaşamları kısa olduğu gibi, yaşam kaliteleri de çok iyi değil maalesef. Çok çeşitli sebeplerden dolayı tıbbi olarak hastaların yoğun ilaç kullanma gerekliliği var. Hastalar haftanın 3 günü 4 saat hemodiyaliz tedavisi görmekte. 1’er saat de ulaşıma saydığımızda gidiş dönüş hastanın aslında 6 saat hayatından eksilen bir durum var. Dolayısıyla yaşam kalitesini etkileyen çok ciddi bir durum ise, hayattan kopuk olmaları. Çalışmanın sonuçlarını 6 Eylül Cuma günü Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılacak sempozyumda göreceğiz. Hastalarımızdan oluşan bir koro dinletisi olacak ve el sanatlarından oluşan bir sergimiz olacak” dedi.

Diyaliz 34 (5)

Hemodiyaliz hastalarının genel sağlıklarının yanında ruh sağlıklarının da öneminden bahseden Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Nefroloji Öğretim Üyesi Doç Dr. Zelal Adıbelli, “Pek çoğumuz pratikte genel sağlığa yönelik hastalığa yönelik ilaçlı tedavi yapmaktayız. Biraz hastaların ruhsal sağlıkları 2’nci planda kalıyor çoğu zaman. Biz bunu gözeterek, hastaların yaşam kalitelerini arttıracak ne yapabiliriz? Diye düşündüğümüzde hastaların çoğu vaktinin hemodiyalizde geçtiğini de hesapladık. Hemodiyaliz esnasında boş zaman aktiviteleri yapmayı planladık. El sanatları ve müzik şeklinde ilerledik. İç Hastalıkları araştırma görevlisine bir tez verdik. Öncesinde hastanın yaşam kalitesini değerlendiren ölçekler kullandık. Sonrasında yaklaşık 6 aydır gerek el sanatları gerek müzikle ilgili çalışmalar yapılıyor. Sağlık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi’nin birlikteliğinde yürütüyoruz. Devam ediyor çalışmalarımız. Çalışma sonrasında tekrar hastaların yaşam kalitesini değerlendirecek ölçekler yapacağız. Bu şekilde bir tez çalışması yürütüyoruz. Şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla çalışmalarımız çok iyi sonuç veriyor. Hastaların iyilik hallerinde bir değişme olduğunu görüyoruz” dedi.

Muhabir: Ece Yıldırım