Son yıllarda elektrikli otomobil üreten firmaların yatırım yapmak istediği gözde ülke Türkiye oldu. BYD'nin Manisa'da kuracağı fabrika için imzalar atıldı. Chery'nin Samsun yatırımında da son aşamaya gelindi. Gelen haberlere göre bir başka dev elektrikli otomobil firması MG’de Türkiye'ye yatırım yapabilir.

M G

Automotive News Europe'un şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre MG, Avrupa'da kuracağı ilk fabrikanın lokasyonunu bu yaz açıklayacak. MG, şu anda Avrupa'ya ihraç ettiği bataryalı elektrikli araçlar için %10 gümrük vergisine ek %35,3 oranında ilave vergi ödüyor. SAIC bünyesinde faaliyet gösteren şirket, 5 yıl sürecek bu tarifelerden kurtulmak için bölgede fabrika kuracak.

Amerika-Çin restleşmeleri sonrası Türkiye’nin stratejik konumuyla büyük bir yatırım fırsatına dönüştüğünü kaydeden iş insanı Kaan Yiğit, Uşak’ın bu fırsatı kaçırmaması için çok önemli bir çağrıda bulundu. Şu anda Çin bütün iş alanlarında Amerika ve Avrupa pazarlarına her alanda mal satabilmek için gümrüklerini aşabileceği partner ülkeler arıyor.

MG’nin Uşak’ta yatırım yapmasının çok önemli bir fırsat olduğunun altını çizen Yiğit, “BYD ve Chery yatırımlarında ölü taklidi yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, bu dönemde de sessiz kalmayı tercih etti. Ama Uşaklı olarak biz bize yeteriz.

Biliyoruz ki Uşak iş ve sanayi dünyasının can damarı olması gereken Uşak Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin çoğunluğu, gelişim isteyen şirketlerden oluşmaktadır. Bu sessiz çoğunluk, seçim oyunlarıyla başa getirilen mevcut Başkan Selim Kandemir ve ağasının (yönetimdeki komitedeki arkadaşlarımı dışında tutarak söylüyorum) yatırım konusunda bir çaba göstermemesini normal karşılamaktayız.” dedi.

K A A N

“EN AZ 2 BİN KİŞİLİK DOĞRUDAN İSTİHDAM”

Çağımızda elektrikli araçların artık bir trend değil, geleceğin ulaşım aracı olacağına dikkat çeken Yiğit, “Türkiye bu dönüşümde önemli bir merkez olmaya hazırlanıyor ve MG’nin yatırım arayışı, Uşak için tarihi bir fırsat anlamına geliyor.

Dikkat çekmek istediğim bu fırsatın somut karşılığını da;

En az 2.000 doğrudan istihdam,

Yan sanayiyle birlikte 5.000 kişiye kadar iş imkânı,

Lojistik, enerji ve otomotivde ciddi hareketlilik,

Gençler için staj, eğitim ve teknolojiye erişim, şeklinde gösterebilirim” ifadesini kullandı.

“BU ŞEHİR BİZİM SAHİP ÇIKMAZSAK KİMSE GELİP KURTARMAZ”

Bugün Eskişehir, Manisa, Denizli gibi şehirlerin bu yatırımı almak için seferber olduğunu hatırlatan Yiğit, “Peki ya Uşak? Uşak ne yapıyor? Kocaman bir hiç.

“Çünkü yeterli girişim yok, yeterli baskı yok.”

Bu topraklarda doğup , kazandığını yine bu şehirde harcamış bir Uşak sevdalısı olarak çağrım kısa ve net:

“Bu şehir bizim. Eğer biz sahip çıkmazsak, kimse gelip kurtarmaz” dedi.

5 B İ N

BU TOPRAKLARDA DOĞUP

KAZANDIĞINI YİNE BU ŞEHİRDE HARCAMIŞ  UŞAK SEVDALISI BİR AİLE

Kaan Yiğit, ele aldığı konuları, sadece savunmuyor, adım da atıyor. Uşak’ın da kent ve iş dünyası olarak bu vizyoner yaklaşıma ayak uydurması, sessiz kalmaması gerekiyor.

Uşak Oedaş’dan 30 Nisan Elektrik Kesintisi Açıklaması Uşak Oedaş’dan 30 Nisan Elektrik Kesintisi Açıklaması

Uşak’ta yıllardır süregelen pasif yönetim anlayışı, şehri yatırım çekemeyen ve gençlerini tutamayan bir noktaya getirdi. Kapalı kapılar ardında alınan kararlar, hesap verme zorunluluğu olmadan yapılan düzenlemeler, Uşak’ı geri bırakıyor.

Kaan Yiğit ise bu düzene karşı sesini açıkça yükselten ender isimlerden biri. Ticaret Odası seçim sürecinde yaşanan organize sessizliği ifşa etti; şimdi de MG gibi dev bir yatırımın Uşak’a kazandırılması için kamuoyunu uyarıyor:

“Yatırımcının önünü açmak için cesaret gerekir. ‘Yeni yatırım gelirse fabrikamdaki işçi bende çalışmaz’ diye korkarak Ticaret Odası yönetilmez,” diyor. “Ailem zamanında Uşak ilinde üniversite iptal olduğunda bile geri şehrimize gelmesini sağlayan öncülerdendir. Uşak 80 li yıllarda küçük bir şehirken iki adet otel ve spor tesisleri yatırımı yaptık. Şehrin yapılaşmasında önder olduk. Şimdi Uşak’ uzun zamandır yaşayan ve Uşak’ta yatırım yapan herkes ayırt edilmeksizin hemşerimdir.”dedi.

Uşak’ın geleceği, korkak ve edilgen yöneticilere bırakılamaz. Cesur girişimcilere alan açılmalı; şeffaf, vizyoner ve halktan yana bir yönetim anlayışı benimsenmelidir.

Muhabir: SALİH KILINÇ