Metin, yetkili sendika olduğu halde ek protokol ile işçinin mağduriyetinin önüne geçilebilirken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan 26 bin işçiyi mağdur ettiğini ve mağdur ettiği işçiler arasında her iki bakanlık bünyesinde Uşak’ta çalışan emekçiler de olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu TÜRK-İS her yıl asgari ücreti belirleyip Kamu çerçeve protokolünü imzaladığını hatırlatan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Uşak Şube Başkanı Emine Metin açıklamasına şu sözlerle devam etti

 “Bu protokol mali hakların ödenmesi yönünde olup yetkili sendika yapacağı toplu iş sözleşmesinde üzerine sosyal ve maktu haklar alırdı. Maalesef son yıllarda üzerine haklar alınmadığı gibi kayıplar oldu. Sağlık Bakanlığında yetkili olan Öz Sağlık-İş sendikası Kamu Çerçeve protokolünün üstüne tek kuruş alamadı. Alamadığı gibi usulsüz delege seçimleri yüzünden kayyım atandı.

Sağlık Bakanlığında secim öncesinde etken olduğu bu süreçte imza tarihinden önde ek protokol yapılarak güzel kazanımlar sağlandı. Mayıs ayı içinde imzalanan protokole Ocak ayı itibari ile yeni zamlar yansıtılır maddesi konulduğu için Sağlık Bakanlığı çalışanları 4 4 buçuk ay kadar geriye dönük maddi alacaklı oldu ve 50.55 bin arası geriye dönük ücret farkı aldı bu ücret farkı vardiyalı çalışanlarda daha da artış gösterdi”.

“İşçiler geriye dönük olarak 100 bin TL hak kaybına uğradı”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sağlık iş kolunda çalışan sağlık işçilerinin Öz Sağlık-İş tarafından bu işlemi yapmamasını eleştiren Metin, “İşçiler bu yüzden geriye dönük 100 bin TL kadar maddi kayıp yaşadı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplu iş sözleşmesinde; “2020-2021 yılı içerisinde yapılan sözleşmede imza tarihi itibari. İle ödeme yapılır” denmesinden kaynaklı geriye dönük ödenmedi. Yine ikinci kez yetkiyi alan Öz sağlık-İş, tarihte görülmemiş bir sözleşme süresi 3 yıl olarak imzaladığı sözleşmeye; “Ocak ayı itibari ile yerine imza tarihi itibari ile zam alır” maddesi koyduğundan işçiler yine geriye dönük 100 bine yakın maddi kayba uğradı.

17 kişi için hak mücadelesi verip toplu iş sözleşmesi yapan TÜRK-İŞ’ in bu durumdan sorumlu tutmaları akıl mantık işi değildir. Türkiye geneli 26 bin sayıya sahip Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hiçe sayılıp ikinci kez Öz Sağlık-İş tarafından mağdur edilmiştir.

Yetkili oldukları halde ek protokol ile bu mağduriyetin önüne geçilebilirken ek protokol ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışanları sefalete mahkum edilmiştir” dedi.

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Uşak Şube Başkanı Emine Metin, tüm sağlık emekçilerini de haklarını savunmak için sendikasına üye olmaya davet etti.

(SALİH KILINÇ /HABER)

emine 2

Editör: Seher ZEYBEK