Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Karaoba, bakana şu soruları sordu:

Karaoba-7

Uşak'taki tüm tarihi okullarımızı, şehrin hafızası olan noktaları yıkan, kent hafızasını hiçe sayan Bakanlığa soruyoruz:

1- Uşak Hükümet Konağı’nın yıkılacağı ile ilgili Bakanlığın bir çalışması ya da projesi bulunmakta mıdır?

2- Bakanlığın Uşak kent hafızasını korumak için bir çalışması, projesi ya da planlaması bulunmakta mıdır?

3- Bakanlık 2002-2025 yılları arasında Uşak’taki kent hafızasını korumak, güçlendirmek ve ileriye taşımak için hangi çalışmaları yapmıştır?

4- Bakanlığın Uşak’taki kent hafızasına katkı sağlamak için Uşaklılarla bir araya geldiği çalışmalar bulunmakta mıdır? 

Adsız Tasarım 2025 05 07T101546.609

“TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI”

Dönemin Uşak Mimarlar Odası Başkanı ve şimdinin Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Çağlar Samancı,  hükümet binasını “Tehdit altındaki bir kültür mirası olarak” olarak tanımlayarak, ‘Mimarlık Dergisi’ne Uşak Hükümet binası konusunda şöyle görüş vermişti:

Hükmetbinası

Uşak’ta kent hafızasının korunması, sadece geçmişi hatırlamak için değil; geleceği anlamlı bir temelde inşa etmek için de gereklidir. Uşak gibi köklü şehirlerde bu hafızanın canlı tutulması, yalnızca nostaljik bir çaba olarak nitelendirilemez, toplumsal dayanışma, kültürel sürdürülebilirlik ve yerel kalkınma için stratejik bir gerekliliktir. Uşak'ın kent hafızasının korunması ve geliştirilmesi konusunda Bakanlıklar, yerel yönetimler, üniversite ve sivil toplum birlikte çalışmalıdır.

Uşak Hükümet Konağı, 2. ulusal mimarlık akımının değerli bir temsilcisi olarak 1960’lı yıllardan beri Uşak Kent Meydanı’nı tanımlamış ve kentin tarihine 60 yılın üzerinde tanıklık etmiş bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

Uşak ilinde bulunan ve günümüze ulaşabilmiş en eski tarihî yapıların yaşlarının 120-130 civarı olduğu düşünülürse 60 yıldır kente bekçilik yapan bu yapının kent belleğindeki yeri daha iyi anlaşılabilir. İnşa edildiği yıldan bu yana çevresinde yaşam alanı yaratmış, önündeki meydanı tanımlamaktan çok yavaş yavaş kentin olgunlaşmasını ve dönüşmesini sağlayarak kent hafızasında önemli bir yer etmiştir. Aynı zamanda tanımladığı yaşam alanı içerisindeki kent meydanı ve Tankut Öktem’e ait Atatürk heykeliyle bütünleşmiştir. Yatay formu ile insanı ezmeyen ağırlıkta olan yapı, kent için nirengi noktası olmayı sürdürerek adeta kentin kalbi olma niteliği kazanmıştır. Yapının mimari unsurları döneminin devlet anlayışını en iyi şekilde ifade eder. Fil ayakları, kuş evleri, döneme özgü dikey güneş kırıcıları devletin sürekliliği ve gücünü oldukça iyi biçimde yansıtan yapılar arasında gösterilmesini sağlamıştır.

BURAYI YIKMAK KENTTEKİ TARİHİ BİR YAPIYI YOK ETMEK DEMEKTİR

Kamuoyunda tarihî yapı algısı her ne kadar bağdadi ahşap Türk evlerini akla getirse de mimarlık kültürü çok uzun yıllarda kazanılan ve yapıldığı dönemin sosyolojik kültürel ve hatta politik izlerini taşıyan modern mimarlık yapılarını da kapsamalıdır. Mimari mirasa sahip çıkmak demek sadece Osmanlı dönemi ve öncesi yapılara sahip çıkmak anlamına gelmemelidir. Mimari kültür mirasına sahip çıkmak ancak tarihsel ve tasarım misyonu olan yapıları korumakla sağlanabileceğinden tarihi yapı anlayışındaki ve koruma kültüründeki algı değişikliğini sağlamak ancak Uşak Hükümet Konağı gibi mimarlık miraslarının korunup işlevlendirilmesi ve kamuoyuna anlatılmasıyla mümkün olabilecektir. Günümüzde valilik binası olarak kullanılan yapının “millet bahçesi” projesi kapsamında yıkılması gündemde olup aslında yapıyı yok etmenin kentteki tarihi bir yapıyı yok etmekten farklı bir yanı olmayacağından yapının yeniden işlevlendirilerek korunması kent belleğine katkı sunmak adına oldukça faydalı olacaktır.

BAŞKAN YALIM’DAN PAZAR YERİ AÇIKLAMASI BAŞKAN YALIM’DAN PAZAR YERİ AÇIKLAMASI

Muhabir: SALİH KILINÇ