MTA tarafından güncellenen diri fay hattı haritasına göre Uşak, , deprem riski en yüksek iller arasında yer alıyor. Uşak Belediyesi’nden emekli, yaklaşık 30 yıldır jeoloji Mühendisliği yapan Ramazan Akgöz’de Uşak’ın deprem riski yüksek iller arasında ve diri fay hatları üzerinde olduğunu doğruladı. Akgöz, Uşak’ın olası bir şiddetli depreme karşı acil olarak alması gereken önlemler hakkında da bilgi verdi.

Güncellenen MTA haritasına göre Uşak’ın altından diri fay hatları geçiyor. Bu haritaya göre; Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve daha şiddetli deprem üretebilecek potansiyelde 485 fay hattı bulunuyor.

MTA, belirli aralıklarla yayımladığı diri fay haritasını güncelledi. MTA'nın yayımladığı güncellenmiş Diri Fay Haritasına göre Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor.

Usakfay 2

İŞTE MTA DİRİ FAY HATTI HARİTASINA GÖRE İLLERİN RİSK DURUMU

Birinci derece riskli iller: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt

Hafta sonu Uşak’ta sinema keyfi: 7 film vizyona girdi Hafta sonu Uşak’ta sinema keyfi: 7 film vizyona girdi

İkinci derece riskli iller: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı, Çorum

Üçüncü derece riskli iller: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir

Dördüncü ve beşinci grup iller: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya, Karaman

Usakfay 3“DEPREME KARŞI GÜVENLİ BİR YER YOKTUR”

MTA’nın diri fay haritalarını güncellemesini değerlendiren deneyimli Jeoloji Mühendisi Ramazan Akgöz, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatarak; “Uşak veya Türkiye’nin herhangi bir ili için güvenli diyemeyiz. Depreme karşı güvenli bir yer yoktur” uyarısında bulundu.

Akgöz, değerlendirmelerine şu bilgileri vererek devam etti:

UŞAK’TA 2 ÖNEMLİ FAY HATTI VAR

MTA fay hattı haritalarını neden güncelleme ihtiyacı hisseder? Özellikle 6 Şubat depremi gibi büyük depremler sonrası mevcut haritalarda görünmeyen yüzey kırıkları oluşur. İşte bu kırıkları tespit etmek için günceller.

Kütahya Simav ilçesinden başlayarak Gediz, Murat Dağı ve Banaz İlçesi Kuşdemirler köyünden geçerek Uşak Seramik Fabrikasına 2 kilometre kala sona eren bir fay hattı Uşak için büyük bir tehlikedir. Bu fay hattı en son 1970 yılında büyük bir deprem üretmiştir. (Gediz depremi)

Bir diğer tehlikeli fay hattı da merkez ilçeye bağlı Derbent Köyünden başlayarak Gediz nehri boyunca uzayıp Uşak’a ulaşmaktadır.

Bunun dışında merkez ilçeye bağlı 5 köyün altından fay hattı geçmektedir. Bunlar büyük potansiyelli deprem üretecek güçte değildir.

Yukarıda belirttiğim 2 büyük fay diridir ve ilimiz için tehlikelidir. İçerinde bulunduğumuz Ege Bölgesi deprem kuşağında yer almakta olup hiç de güvenli değildir.

UŞAK ACİL OLARAK ŞU 2 HAZIRLIĞI YAPMALIDIR

Uşak olarak depreme karşı gerekli hazırlıkları acil olarak yapmalıyız. En acil yapılması gereken hazırlıklar;

1-    Geçmişe yönelik hataları gidermek gerekiyor. Bunun başında da 1999 Marmara depremi öncesi yapılan ve o dönemde sağlam raporu verilen binaların yeniden incelenmesi gelmektedir. Geçen yıl Uşak Belediyesi ve konuyla iliği STK’lar bir çalışma başlattı. Ancak akim kaldı. Sonuçlanmadı. Niçin yarım kaldığını bilemiyoruz.

2-    Yeniden yapılaşmada daha ciddi bir tutum almak gerekir. İnşaat izni verilirken daha hassas olunmalıdır diye düşünüyorum.  Uşak’ın bir bölümünün imar planı yok. Geçmişte şehirleri doğru alanlara kuramadığımız için şimdilerde acısını hep birlikte çekiyoruz. Mücavir alan içerisine aldığımız yeni yerleşim alanlarında imar planı hazırlarken fay hatlarını mutlaka dikkate almalıyız.

Tokgöz

Muhabir: SALİH KILINÇ