Malkoçoğlu İlkokulundan 1. sınıf öğrencisi Yiğit Efe Tufan (7)’ın menenjit tanısı ile yaşamını yitirmesi ve CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba’nın bir çocukta daha menenjit tanısı konduğunu açıklaması akıllara; “Uşak’ta menenjit salgını mı var?” sorusunu getirdi.

https://www.yesilsivasligazetesi.com/ İnternet Haber Sitesi Haber ekibi olarak Uşak’ta menenjit salgını olup olmadığını araştırdık ve bu konuda Uşak’ın konu üzerine yetkili isimlerine danıştık. Yiğt Efe Tufan’a kesin menenjit tanısı değil, menenjit şüphesi tanısı konduğunu, diğer çocukta da menenjit hastalığı bulunmadığının tespit edildiğini öğrendik. Yetkililer, şu anda Uşak’ta herhangi bir menenjit salgını olmadığını da belirttiler.

439959443 7611005888920740 3840399265636970132 N

“BAŞKA BİR ÇOCUKTA DA BELİRTİLER GÖRÜLDÜ”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Uşak Milletvekili Dr. Ali Karaoba; “Uşak Malkoçoğlu İlkokulundan 1. sınıf öğrencimiz Yiğit Efe Tufan’ın menenjit tanısı ile yaşamını yitirmesini ben ve tüm kentimiz büyük bir üzüntüyle öğrendik.

Okulda karantina uygulaması gerçekleşmesine rağmen başka bir öğrencimizde daha bu tanı ortaya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz aşı takviminde yer almayan Meningokok Aşısının tek dozu ülkemizde 1444-2060 TL arasında değişen fiyatlarla satılmaktadır” dedi.

“SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ GİZLEMEKTEDİR”

Sağlık Bakanlığının “Meningokok Menenjiti”nin görülme sıklığı konusunda herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadığını ve verilerini gizlediğini kaydeden Karaoba; “Yiğit Efe'mizi kaybettik ancak geride kalan çocuklarımızı korumak, bu hastalığın can almasını engellemek için tüm adımları atmak zorundayız. Bu sebeple 21 Milletvekili arkadaşımın da imza attığı Meclis Araştırma Önergesi'ni 3 Mayıs Cuma günü TBMM'ye gönderdim. Sağlık Bakanlığı'ndan en hızlı şekilde Uşak'ta ve Türkiye'deki durumun bilgilerini talep ettim.Sevgili öğrencimize bir kez daha Allah’tan rahmet, acılı ailesine, yakınlarına, şehrimize ve tüm eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı.

440581804 7654598671228128 6856409980406364904 N

UŞAK’TA HİÇ BİR MENENJİT VAKASI YOK

Uşak’ta sağlık konusunda yetkili isimlerden aldığımız bilgilere göre ilimizde şu anda tıbben tespit edilmiş herhangi bir menenjit vakası yok.

Geçtiğimiz hafta menenjit belirtilerine benzer bir vaka sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki Yiğit Efe Tufan’a da kesin menenjit tanısı değil, “menenjit şüphesi tanısı” kondu.

Uşak Valisi Ergün; “19 Mayıs yeni devletin müjdecisidir” Uşak Valisi Ergün; “19 Mayıs yeni devletin müjdecisidir”

Diğer çocukta da yapılan muayenede hiçbir şekilde menenjit bulgusuna rastlanmadı. Onun için şu anda Uşak ilinde kayıtlara geçmiş bir menenjit vakası yok.

Menenjit Nedir?

Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen meninks adı verilen koruyucu zarların ve arada bulunan sıvının, nadir görülen, ancak ciddi bir enfeksiyonudur. Saatler içinde ölüme neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır. Genellikle akut seyirlidir. Menenjit, erken dönemde fark edilip, hemen tedavi edilmediğinde beyinde veya sinirlerde kalıcı hasara neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığın en belirgin bulguları ateş, baş ağrısı, kusma ve ense sertliğidir. Ancak, ateş, baş ağrısı ve kusma bir çok enfeksiyon hastalıklarında da olabilmektedir. Bu nedenle bu belirtilerin varlığında hemen bir hekime başvurmak oldukça önemlidir. Menenjit her yaşta, ancak farklı etkenlere bağlı olarak oluşabilir. En çok görüldüğü yaş grubu:

1 yaşın altındaki çocuklar,

Gençler ve genç yetişkinler (16-25 yaşları arasında),

60 yaşın üzeridir.

Menenjit, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan yeni doğanlarda ve bir yaşın altındaki küçük çocuklarda en tehlikeli hastalıkların başında gelir. Sağırlık, nörolojik sekeller, epilepsi, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü ve hatta ölüme neden olabilir. Dalağı hasarlanmış veya alınmış olan kişiler ile bağışıklık sistemi bozuklukları gibi sağlık sorunlarına sahip kişiler de risk altındadır. Bir üst solunum yolu enfeksiyonu takiben menenjit gelişebilir. Menenjite neden olan bazı mikroplar kolayca yayılabildiğinden, yoğun nüfuslu ve insanların birbirine yakın yaşadığı yerlerde salgınlar olabilmektedir. Yurtlar, kışlalar gibi toplu halde kalınan yerlerde etkenin yayılma ihtimali yüksektir. Menenjit, bakteri, virüs, mantar ve parazitlerle oluşabilir. Menenjitin spesifik nedenini belirlemek önemlidir. Çünkü, etkene bağlı olarak tedavi farklılık gösterir. Menenjite karşı koruma sağlayan etkenlere yönelik aşılar mevcuttur. Çocukluk çağında yapılan karma aşılar menenjite neden olan birçok etkene karşı koruyuculuk sağlamaktadır.

‘ (KAYNAK: MEDİCANA)

Muhabir: SALİH KILINÇ