İsmetpaşa Caddesi, Ulucami önünden başlayıp, Bölme Mahallesine kadar uzanarak buradan U dönüşüyle geri gelecek olan 11 kilometre 105 metre uzunluğundaki nostaljik tramvay hattı için sipariş verilen 7 vagondan ilki bir kamyon üzerinde Uşak’a geldi.
UŞAKLILAR VAGONU GÖRÜNCE ŞAŞIRDI
Kamyon üzerinde Uşak Belediyesi eski hizmet binasına kadar getirilip burada sergilenen kırmızı vagonu gören vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi. Bir adet vagon geldi. Ama vagonun hareket edeceği demiryolu henüz ortalarda yoktu. Kimse, bu vagonun niçin getirildiğine akıl erdiremedi.
Hafif Raylı Sistem için hazırlanması gereken ÇED raporunun henüz bakanlık onayına sunulmadığı öğrenildi.
“VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERİNE GETİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Uşak Belediyesi tarafından yapılan açıklamada; “Ulaşımda vizyon projelerimizden olan Tramvay Projemiz kapsamında, ilk vagonlarımız Uşak’a ulaştı.
Şehrimizi hak ettiği geleceğe taşımak için çıktığımız bu yolda, verdiğimiz sözleri bir bir yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Çünkü bizim sevdamız Uşak.
Güzel şehrimize hayırlı olsun” ifadelerine yer verildi.
MALİYETİ 341 MİLYON 814 BİN TL OLARAK AÇIKLANMIŞTI
Toplam 11 kilometre 105 metre uzunluğunda olacak olan çift şeritli hattın maliyeti 341 milyon 814 bin TL olarak belirtildi. Ön ÇED Başvuru tarihi Çevre Şehircilik ve Bakanlığı tarafından e-ÇED internet sayfasında 11 Ekim 2024 olarak açıklandı. Raporda projenin bitiş tarihi 6 ay olarak belirtildi.
Proje Tanıtım Dosyasında; 26 duraktan oluşan, azami hızı 18 km/saat olan, lityum pilli, 6 saatte şarj olabilen, her biri ortalama 6,65 ton ağırlığındaki 7 adet tramvay kullanılacağı planlandığı belirtildi.
Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, “Uşak halkı 25 Ocak 2025 tarihinde nostaljik tramvayla seyahat başlayacak” sözü verdi ve 1 Kasım 2024 tarihinde önce temel atma töreni diye duyuru yaptı. Gerekli işlemler tamamlanamayınca ceza korkusuna temel atma toplantısı tanıtım toplantısına dönüştü.
İKİ KURUM SİSTEME SOĞUK BAKIYOR
Başkan Yalım tarafından hazırlanan ÇED ön raporu hakkında Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kütahya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan görüş istendi.
Hher iki kurumda belediyenin 11 kilometre 105 metre uzunluğundaki nostaljik tramvay hattı projesine bazı sakıncaları nedeniyle sıcak bakmadı.
Edindiğimiz bilgilere göre tramvay hattının geçeceği Ankara-İzmir (D-300) Karayolundan transit araçların geçtiğini belirterek burada trafiğin alt üst olacağı gerekçesiyle projeye soğuk bakıyor.
Kütahya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da tramvay hattında çıkması muhtemel ses ve görüntü kirliğinin Ulu Cami ve çevresindeki tarihi dokuya zarar vereceği endişesiyle proje hakkında olumsuz düşünüyor.
Uşak-Bölme arasında yapılması planlanan hafif raylı sistem hakkında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED raporuna gerek vardır” yönünde görüş bildirmişti.