Her yıl milyonlarca hayatı kurtaran aşılama, aynı zamanda hastalıkların toplum içinde dolaşımını da engelleyerek korunmasız bireyler için koruyucu bir kalkan oluşturuyor.
Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen tema “Herkes için aşılama insanlık için mümkün” olurken, Türkiye’de de aşılama programında önemli yenilikler uygulamaya konuldu.
Yeni Uygulamalar Hayata Geçti
Nisan 2025 itibariyle, ülkemizin Ulusal Çocukluk dönemi Aşılama Takvimi’ne yeni bir aşı eklendi: Altı bileşenli aşı karma aşı. Bu aşı, 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den beri kullanılan beş bileşenli karma aşının (difteri, tetanos, asellüler boğmaca, H. İnfluenza tip b ve inaktif çocuk felci) birleştirilmesiyle oluşturuldu.
Öte yandan, gebelik döneminde uygulanan aşılarda da bir yenilik devreye alındı. Daha önce gebelere uygulanan tetanos ve difteri (Td) aşısı, asellüler boğmaca bileşeni eklenerek Tdab (Tetanos, Difteri, Boğmaca) aşısı haline getirildi.
Soğuk Zincir Takibi ve Güvenlik Önceliği
Türkiye’de kullanılan tüm aşılar, DSÖ’nün onayladığı üretim standartlarına uygun şekilde hazırlanıyor ve referans laboratuarlarında test ediliyor. Aşılar, üretimden uygulamaya kadar her aşamada elektronik Aşı Takibi Sistemi ile izleniyor; uygun ısı koşullarında saklanarak etkinlikleri korunuyor. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının sıcaklıklarına da anlık olarak olarak takip edilerek soğuk zincirin kesintisiz sürdürülmesi sağlanıyor.
Aşı Herkes için Gereklidir
Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi, aşıların sadece çocuklar için değil, erişkinler için de önemli olduğunu vurguladı. Özellikle yaşlılar, gebeler, kronik hastalığı veya bağışıklık yetmezli bulunan bireyler gibi risk gruplarında bulunanların doktor önerisiyle gerekli aşıları yaptırmaları gerektiği hatırlatıldı.
Türkiye’deki aşılama programı kapsamında yer alan tüm aşılar, başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaya devam ediyor.